Waarom je ziek kunt worden wanneer je te vaak onder een hete douche stapt
In de winter is het heel verleidelijk om net even wat vaker onder een hete douche te stappen of een warm bad te nemen. Door de straal van het warme water is je lichaam binnen no time weer helemaal opgewarmd.
Maar sommige onderzoeken wijzen uit dat een regelmatige blootstelling aan warm water ook negatieve gevolgen kan hebben. Wie te vaak onder een hete douche gaat staan, loopt namelijk het risico om sneller ziek te worden.
Hete douche
Wie dacht dat een regelmatige douche zorgt voor een betere hygiëne en daardoor het risico op ziektes beperkt, heeft het mis. Wanneer je te vaak doucht spoel je onopgemerkt ook goede bacteriën van je lichaam af. Daarnaast zorgt de blootstelling aan het warme water ervoor dat je huid sneller droog wordt waardoor er barstjes kunnen ontstaan. En die barstjes zijn voor bacteriën een ideale plek om het lichaam binnen te dringen, waardoor ze infecties kunnen veroorzaken. Mensen met een droge, dunne huid lopen daardoor meer risico op gezondheidsproblemen.
Allergieën en huidinfecties
Niet alleen het hete kraanwater, ook de zeep die je gebruikt kan mogelijk voor gezondheidsrisico’s zorgen. Volgens dr. C. Brandon Mitchell, universitair docent dermatologie aan de George Washington University, kun je vooral antibacteriële reinigingsmiddelen beter zo veel mogelijk vermijden. Deze douchegels verwijderen namelijk niet alleen viezigheid, maar ook de natuurlijke oliën en goede bacteriën die nodig zijn voor een gezond immuunsysteem. Wanneer je je huid dus regelmatig diep reinigt met antibacteriële zeep loop je daardoor meer risico op het ontwikkelen van allergieën of huidinfecties.
Maximaal 1 keer week
Huidspecialisten raden daarom aan niet vaker dan één keer week te douchen. Wil je je tussendoor toch opfrissen, reinig jezelf dan met een nat washandje. "Als je toch iedere dag wilt douchen, doe dit dan met overwegend water", adviseert huidspecialiste Yael Adler. "Water heeft een neutrale pH-waarde en droogt de huid minder uit dan zeep.
Geur- en kleurloos
En als je dan toch douchegel wilt gebruiken, let er dan op dat die geur- en kleurloos is en zo min mogelijk schuimt." Overigens is een douche nemen volgens de huidspecialist beter dan een bad. "Urenlange hete schuimbaden drogen onze huid nog meer uit. Dat is te zien aan bleke, opgezwollen en rimpelige vingertoppen. Daar is de huidbarrière weggewassen en de opperhuid door het badwater verschrompeld."
Lees ook
Vieze douchedeuren? Deze vrouw deelt dé ultieme schoonmaaktip
Bron | Gezondheidsnet
Beeld| iStock