null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je zelfs met tropische hitte nog onder een deken wilt slapen

Het is drie uur ’s nachts en je ligt te zweten onder je deken. Diep vanbinnen weet je wel dat je een stuk lekkerder zou slapen als je dat ding aan de kant gooit, maar toch kun je je er om de een of andere reden niet toe zetten. Waarom willen we altijd - zelfs met tropische hitte - onder die deken blijven liggen?

Ons biologische ritme staat verbonden met temperatuur. Onze lichaamstemperatuur daalt aanzienlijk vlak voordat we in slaap vallen. Gedurende de nacht wordt deze steeds lager. Je lichaam bespaart op deze manier energie die dan voor andere dingen gebruikt kan worden. Gedurende de winter zorgen dekens en lakens ervoor dat je lichaamstemperatuur niet té laag wordt, want dan word je wakker.

Met tropische hitte onder een deken slapen

Maar in de zomer werkt dit niet, en tijdens een hittegolf al helemaal niet. Je deken is dan een soort muur die alle hitte van je lichaam binnenhoudt, waardoor je al warme lichaam nog meer moeite heeft om af te koelen. De daling in temperatuur voor het slapengaan is normaal een signaal aan je hersenen dat het tijd is om te slapen. Blijft je lichaam warm, dan zien je hersenen dat als een teken dat je actief bent. Zelfs als het je wel lukt om in slaap te vallen tijdens een hittegolf is de kans groot dat je na een tijdje weer wakker wordt, omdat je lichaam te hard moet werken om je lichaam koel te houden.

Slaaproutine

Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan, zonder deken slapen. Niet alleen de temperatuurdaling is een signaal voor de hersenen dat je gaat slapen, de dekens zijn dat ook. Het is een onderdeel van je slaaproutine. Wanneer hier een deel van mist, dan voelen je hersenen dat ook en zul je minder makkelijk in slaap vallen.

Lees ook:

Zó zorg je ervoor dat je minder zweet met dit warme weer

Kalmerend

Daarnaast werkt het slapen met dekens ook kalmerend. Tijdens de REM-slaap daalt je serotineniveau. Serotine is het 'geluksstofje' dat je kalm en gelukkig laat voelen. Dekens helpen echter je serotinelevel op niveau te houden. Het vermoeden is dat het gewicht van de deken die op je lichaam drukt een soort stimulatie voor het lichaam vormt die de aanmaak van serotine stimuleert.

Met of zonder?

Wat is dan de beste optie, met of zonder deken slapen? Slaapexpert Chelsie Rohrscheib zegt tegen HuffPost dat het best mogelijk is om met een deken te slapen, maar dat je een paar kleine aanpassingen kunt doen om toch goed in slaap te vallen:

Neem een hete douche

Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar dit werkt toch echt het beste om goed in slaap te vallen. Na een hete douche koelt je lichaam weer heel snel af, wat je lichaam ziet als het signaal om in slaap te vallen.

Ga stap voor stap over op een dunner deken

Wanneer je het te heftig vindt om in één keer van je dikke deken naar een dun lakentje te gaan, kun je het ook geleidelijk aanpakken en een 'tussendeken' nemen. Zo kunnen je hersenen wennen aan het nieuwe gewicht en is je routine minder ontregeld.

Investeer in verkoelende opties

Een verkoelende deken of verkoelend kussen kunnen je lichaam helpen net die paar graden af te koelen die het nodig heeft om in slaap te vallen.

Houd je voeten buiten boord

Je voeten regelen voor een groot deel de temperatuur van de rest van je lichaam. Zijn deze koel, dan is de kans groot dat jij dat ook bent. Houd deze dus in ieder geval buiten de deken.

Bron | The Huffington Post

Beeld | Getty

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden