Waarom je waterleiding mogelijk een gevaar vormt voor je gezondheid
Water is de gezondste keuze wanneer je dorst hebt. En hoewel Nederlanders kraanwater over het algemeen heel veilig is, geldt dat niet voor ieder huishouden. De Gezondheidsraad schat dat er zo’n 200.000 huizen zijn met loden waterleidingen.
Doordat er via deze leidingen lood in het drinkwater terecht komt, kant het kraanwater een risico vormen voor de gezondheid van jonge kinderen én zwangere vrouwen.
Loden waterleiding
Loden waterleidingen zijn al sinds 1960 in ons land verboden. Toch zijn er nog veel huizen waarbij de leidingen nooit zijn vervangen. Wettelijk gezien mag er niet meer dan 10 microgram lood in het water zitten. Wanneer dit niveau hoger is, kan dat leiden tot gezondheidsschade. "Er zijn sterke aanwijzingen dat een verhoogde concentratie lood effect heeft op de hersenontwikkeling", zegt Pim van Gool, voorzitter van de Gezondheidsraad. "Daarnaast kan de bloeddruk omhoog gaan en kan het leiden tot nierschade." Lood kan bij jonge kinderen bovendien leiden tot een lagere intelligentie. Vooral baby’s zijn extra kwetsbaar omdat hun darmen lood makkelijker opneemt en hersenen sterk in ontwikkeling zijn.
Oude én nieuwe huizen
Veel mensen weten echter niet dat ze te veel lood binnenkrijgen. De loden leidingen zijn te herkennen aan de grijze kleur, maar doordat deze leidingen in veel huizen zijn weggestopt in de grond is dit nauwelijks te herkennen. De kleur en smaak van het water verandert ook niet wanneer er te veel lood in zit. De Gezondheidsraad vermoedt dat de leidingen zich vooral bevinden in oude huizen (gebouwd voor 1960) in de binnensteden. Maar ook nieuwbouwwoningen zijn volgens Van Gool niet helemaal veilig. "Daar geven de koppelingen en kranen lood af. Dan kan er tijdelijk ook een verhoogde concentratie van lood in het drinkwater komen."
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Advies
De Gezondheidsraad adviseert om bij twijfel leidingen te laten checken en alle loden leidingen te laten vervangen. Daarnaast raden ze ouders met nieuwbouwhuizen aan om tijdelijk na oplevering van een huis flesvoeding van baby's aan te vullen met bronwater.
Bron | AD, RTL Nieuws
Beeld | iStock