null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je volgens dit onderzoek beter volle dan magere melk kunt drinken

Magere melk staat in de Schijf van vijf, maar volle melk niet. Vet is immers slecht voor ons, toch? Nu blijkt uit nieuw onderzoek dat volle melk juist een stuk beter voor onze gezondheid is.

Mensen die volle melk drinken hebben volgens de resultaten zelfs minder kans om diabetes te krijgen.

Minder vet

Omdat volle melk meer calorieën bevat dan magere melk, wordt nog altijd gedacht dat volle melk het risico op diabetes vergroot. Maar nu is gebleken dat mensen die minder vet in hun dieet hebben, dit juist vervangen door suiker en koolhydraten. En die hebben een veel groter effect op het risico op diabetes.

Oppassen voor magere zuivelproducten

Dat deze redenering ook klopt is aangetoond in een studie van Harvard. De wetenschappers analyseerden vijftien jaar lang het bloed van 3.333 volwassenen. Uit de resultaten bleek dat mensen die vaker volle melk dronken, 46 procent minder risico hadden om diabetes te krijgen. Hoofdonderzoeker Dariush Mozaffarian zegt hierover: “Uit deze resultaten blijkt dat we moeten oppassen met alleen magere zuivelproducten aan te raden. Er is geen bewijs dat mensen die alleen magere zuivelproducten eten gezonder zijn dan mensen die voor volle zuivelproducten kiezen.”

Lees ook:

Is geitenyoghurt gezonder dan gewone yoghurt?

Obesitas

Een ander onderzoek, ook van Harvard, toont gelijke resultaten aan. De wetenschappers onderzochten de effecten van volle en magere melk op obesitas. Van de 18.438 vrouwen die meededen aan het onderzoek, hadden degenen die de meeste volle zuivelproducten consumeerden acht procent minder kans op overgewicht en obesitas. Volle melk zou dus ook nog eens z'n vruchten afwerpen als je wilt afvallen. Het geeft je namelijk een meer gevuld gevoel, waardoor je minder aan het snacken slaat.

Volle melk ook in Schijf van vijf

Dr. Mozaffarian denkt dat deze nieuwe kennis laat zien dat volle melk ook gewoon een plek verdient in een gezond dieet en de Schijf van vijf. “We moeten stoppen met voedingsadvies geven dat gebaseerd is op één bepaalde voedingstof in een product. We moeten alles meer in zijn geheel bekijken.” Volle melk kan volgens de experts prima, als je daarnaast niet te veel ongezonde vetten, suikers en koolhydraten eet.

Schadelijke stoffen

Wat betreft het risico op diabetes en overgewicht, wint volle melk het volgens dit onderzoek het van magere melk. Maar het Voedingscentrum kaart aan dat er in volle melk meer schadelijke stoffen kunnen zitten. Dioxines en polychloorbifenylen, schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens de productie, kunnen in melkvet gaan zitten.

Nou moet melk aan strenge veiligheidsnormen voldoen voordat wij het überhaupt drinken, maar aangezien er in volle melk het meeste melkvet zit, betekent dit dat er een hogere concentratie aan schadelijke stoffen in kan zitten dan in magere melk. Bovendien blijft het Voedingscentrum erbij dat hoe meer verzadigd vet iets bevat, zoals volle melk, hoe slechter het is voor je gezondheid. Enfin: je zult uiteindelijk zelf de afweging tussen magere en volle melk moeten maken.

Bron | Time, Voedingscentrum

Beeld | iStock

null Beeld

Heb jij de nieuwe Margriet Lekker eten al? Met 54 heerlijke nazomer-recepten. Bestel 'm hier.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden