null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je volgens deze darmexpert je scheten gewoon moet laten ‘vliegen’

Iedereen laat scheten: zo’n twaalf tot vijftien per dag. Eigenlijk helemaal niets om je voor te schamen dus. Toch houden veel mensen ze in, met allerlei lichamelijke ongemakken tot gevolg.

De Vlaamse professor maag- en darmziekten Danny de Looze legt in het AD uit waarom we dit beter niet kunnen doen.

De oorzaak van darmgassen

Winden zijn eigenlijk gewoon gas dat ons lichaam loslaat. Dat is dagelijks zo’n 500 tot 1500 milliliter aan gas. Dit gas bestaat uit zuurstof, stikstof, koolstof en methaan. Een deel van deze lucht ontstaat doordat we lucht inslikken tijdens het eten of drinken, en die reist vervolgens door naar onze darmen. Maar darmgassen ontstaan ook als bijproduct van de werking van darmflora zelf.

Scheten inhouden

"Een deel van onze darmgassen wordt door de darmwand opgenomen en komt gewoon in de bloedbaan terecht, waarna er een uitwisseling is ter hoogte van de longen. We ademen die gassen gewoon uit", legt professor de Looze uit. De overige gassen verzamelen zich in de dikke darm, en deze moeten eruit. Doe je dit niet, dan komt er druk op de darmwand te staan, wat buikpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaakt. Vooral mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) zullen hier veel last van hebben.

Sterkere geur

Meestal kun je je scheet gewoon zonder zorgen laten gaan, want slechts een procent van al onze scheten heeft een geur. Bovendien heb je hier zelf ook invloed op: bepaalde voedingsmiddelen veroorzaken een sterkere geur dan andere. Zo kunnen vezelrijke koolhydraten, proteïne en zuivel allemaal moeilijker worden opgenomen in de darmen. De dikke darm zal deze voedingsstoffen door middel van fermentatie omzetten in waterstof, koolstofdioxidegas en methaan. En dat ruik je.

'Laat ze gewoon vliegen'

Als je ineens last hebt van meer of vies ruikende scheten, dan hoef je je geen zorgen te maken volgens professor de Looze. Het kan met allerlei factoren te maken hebben, zoals bepaalde medicatie, een verschil in hormonen en voeding. Zo lang je gezond en gevarieerd eet, zal het met je scheten ook wel goed komen. De enige les die hierbij belangrijk is: bespaar jezelf ongemak en laat ze gewoon vliegen. "Ik hoop dat ­iedereen die boodschap ter harte zal nemen en dat iedere mens eindelijk, zonder schroom, gewoon zijn winden kan laten. Dat zou ik fantastisch vinden", aldus de Looze.

Bron | AD

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden