null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je vet nooit uit je dieet moet schrappen

Vetten zijn belangrijk voor je gezondheid. Want al bevatten ze veel calorieën, ze bieden ook allerlei voordelen. Sterker nog, goed vet is onmisbaar. Zelfs als je graag een paar kilootjes kwijt wilt.

Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoeveel vet je binnenkrijgt en wat voor soort vetten je eet. Gezonden vetten op het menu zetten is zelfs cruciaal voor je gezondheid. “Vetten zijn een primaire energiebron die we nodig hebben om de basisfuncties van ons lichaam te ondersteunen,” aldus de Amerikaanse voedingsdeskundige Tamar Samuels.

Vet remt ontstekingen

Avocado’s, olijfolie en vette vis. Drie voedingsproducten die bol staan van de goede vetten en ook nog eens een ontstekingsremmend effect hebben. Avocado’s bevatten niet alleen veel gezonde vetten, maar ook natuurlijke suikers met een ontstekingsremmende werking. Olijfolie zit ook al zo vol met ontstekingsremmende stoffen, waaronder de anti-oxidant oleocanthol. Die heeft vergelijkbare effecten als ibuprofen. Vette vis bevat bovendien veel omega 3-vetzuren. Die vetzuren onderdrukken de aanmaak van stoffen die ontstekingen veroorzaken.

Hersenen bestaan uit vet

Wist je dat onze hersenen voor zestig procent uit vet bestaan? Alleen daarom al zijn vetten nodig om je brein gezond te houden. Omega 3-vetten helpen de hersenen ook om zenuwcellen op te bouwen.

Goed voor je hart

Het eten van voldoende gezonde vetten heeft verschillende gezondheidsvoordelen op lange termijn, zoals een verminderd risico op hartaandoeningen. Onverzadigde vetten zorgen ervoor dat het cholesterolgehalte in het bloed daalt, waardoor de kans op hart- en vaatziekten wordt verkleind.

Het draag bij aan gewichtsverlies

Door het eten van goede vetten kun je een lager lichaamsgewicht bereiken en zorgen dat je minder buikvet hebt. Vet is lastig te verteren, waardoor het lang duurt voordat het door je spijsvertering is verwerkt. Wanneer je lichaam niet genoeg vetten binnenkrijgt, geeft je lichaam eerder een hongersignaal af. En dat kan er weer voor zorgen dat je sneller gaat snaaien. Bovendien is je lichaam geneigd te gaan hamsteren. Wanneer je lijf het gevoel krijgt dat er niet voldoende vet in voorraad is, is het eerder geneigd suikers om te zetten in vet.

Cruciaal voor de hormoonregulatie

Hormonen worden geproduceerd met behulp van goede vetten en cholesterol. Een tekort aan vet kan daardoor hormoonproblemen veroorzaken. Uit onderzoek blijkt ook dat een tekort aan vet zorgt voor een grotere kans op depressies, omdat er dan te weinig hormonen worden aangemaakt die je blij maken.

Bron| hln.be

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden