Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je van eten uit de magnetron letterlijk ziek kunt worden

eten-uit-de-magnetron.jpg

Volgens sommige onderzoekers is koken in de magnetron gezonder dan welke kookmethode dan ook. Maar o wee als je het verkeerd doet.

De gezondste kookmethode is om voeding zo snel en zo kort mogelijk te verhitten, met zo min mogelijk vocht, aldus onderzoekers. Zo gaan namelijk de minste vitaminen en mineralen verloren. Koken in de magnetron voldoet aan al die criteria. Over smaak valt te twisten, maar volgens wetenschappers blijven hierbij meer vitamines en mineralen behouden dan met welke andere kookmethode dan ook.

Ziekmakende bacteriën

Maar eten uit de magnetron is niet geheel zonder risico. Zo wordt het eten niet altijd gelijkmatig verhit. Hierdoor kan het op sommige plekken goed heet zijn, terwijl het op andere plekken nog koud is. Je kunt hier ziek van worden, omdat in deze koude gedeeltes potentieel gevaarlijke bacteriën, zoals salmonella, kunnen zitten.

Veilig kokkerellen met de magnetron

Met de volgende voorzorgsmaatregelen ben je verzekerd van een veilige ‘magnetronmaaltijd’:

– Schep het eten tussen het verwarmen door om. Ook al heb je een draaiplateau in je magnetron, nog steeds is goed roeren tussendoor belangrijk om de hitte te verdelen.
– Verdeel de gerechten in kleine porties. Deze zijn sneller klaar. Een grote portie is ‘vaster’ en kouder en moet daarom langer worden opgewarmd.
– Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan de maaltijd goed heet worden.
– Gebruik de juiste combinatie van vermogen en tijd. Als je kiest voor een lager vermogen (bijvoorbeeld 800 watt in plaats van 1000 watt), dan moet je langer verhitten.

Hoe werkt het eigenlijk?

Een magnetron werkt met elektromagnetische straling. En nee, dit is niet hetzelfde als radioactieve straling. De microgolven die een magnetron uitzendt, gaan heel gericht op zoek naar de watermoleculen in voeding. Eenmaal gevonden, zorgen ze ervoor dat deze moleculen heel hard gaan trillen. Door de wrijving die dit veroorzaakt, ontstaat warmte en ping! Je eten is opgewarmd.

Zo maak je een muffin in 2 minuten

Ook interessant