Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je vaker trek hebt als je moe bent, en wat je eraan kunt doen

koekjes-eten-istock.jpg

Merk je dat je vaker naar chocola of koekjes grijpt als je weinig geslapen hebt? Je bent niet de enige. Het is wetenschappelijk aangetoond dat je van slaapgebrek meer én langer trek hebt. Maar wat kun je ertegen doen? 

Het is al langer bekend dat je van slaapgebrek dikker kunt worden. Volgens onderzoekers van de universiteit van Chicago komt dit onder andere, omdat vermoeide mensen vaker en lánger trek hebben dan mensen die genoeg slaap krijgen. En dan vooral in ongezonde snacks met veel vet en suiker, zoals chips en koekjes. Waarschijnlijk omdat we (al dan niet onbewust) weten dat die snelle suikers voor een snelle energiepiek zorgen.

Suikerdip

Helaas is deze energiepiek maar van korte duur. Zodra je snelle koolhydraten binnenkrijgt, maakt je lichaam namelijk direct het hormoon insuline aan om je bloedsuikerspiegel weer omlaag te krijgen. Het gevolg is de beruchte suikerdip, waardoor je je nog lamlendiger voelt, wéér naar de koekjes grijpt en ga zo maar door. Het is de bekende vicieuze cirkel die we bijna allemaal wel kunnen dromen.

Zo krijg je meer energie

Hoe kun je deze cirkel doorbreken? Wetenschappers blijven het als een mantra herhalen: kies voor een gezonde snack als je weer trek krijgt. Een klein handje noten, een volkoren cracker met avocado of een stuk fruit bijvoorbeeld. En hoe onaantrekkelijk het vooruitzicht ook als je moe bent: door een wandeling te maken of een stuk te gaan fietsen, kríjg je juist energie. Beweging voorkomt een suikerdip en lekkere trek, omdat je lichaam dan minder insuline hoeft aan te maken. En het is nog belangrijk, zo niet onmisbaar, voor een goed humeur én een betere nachtrust ook. Kortom, een vicieuze cirkel waarin we wél willen blijven hangen.

Slaaptips

Kun je ondanks meer beweging en een gezonder eetpatroon toch de slaap niet vatten? Met deze slaaptips, hoe voor de hand liggend ook, zijn de meeste mensen echt sneller in dromenland.

Bron | iStock (beeld)

Lees ook

Hoe merk je dat je lever aan het vervetten is?
Vitamine D3 of vitamine D2: welke vorm is beter voor je lichaam?
Zo snel zou je je mascara moeten vervangen
Slechte slaper? Schrap deze voeding eens van je menu

Bekijk ook

Je katoenen schoenen waterdicht maken: het kan. En met dit simpele trucje is het zo gepiept.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant