null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je vaker naar de wc moet als je zenuwachtig bent

Een spannende presentatie op je werk, een sollicitatiegesprek of een eerste date. Allemaal zaken waar je flink zenuwachtig van kunt worden. En dat zorgt niet alleen voor hartkloppingen, ook je blaas en darmstelsel kunnen door die spanning flink worden beïnvloed.

Heb je je wel eens afgevraagd waarom je door al die zenuwen zo vaak naar wc moet? We leggen het je uit.

Overprikkeld brein door zenuwen

Dat je in situaties waarin je zenuwen opspelen vaak naar het toilet moet, heeft alles te maken met het limbisch systeem. Het deel van je hersenen dat in contact staat met je blaas, is namelijk ook verantwoordelijk voor het reguleren van emoties. Wanneer je erg gespannen bent, kan het zijn dat dit systeem zo veel prikkels krijgt dat het overactief wordt. Doordat de stoppen als het ware doorslaan, kan het zijn dat je brein daardoor onnodig vaak een plasprikkel afgeeft.

Gewichtsverlies om te kunnen vluchten

Ook vanuit de evolutie is je overmatige wc-bezoek wanneer je zenuwachtig bent goed te verklaren. Zenuwen zijn namelijk een teken van stress. En wanneer men vroeger in een stressvolle leven-of-doodsituatie terecht kwam, was het belangrijk om gewicht kwijt te raken omdat men dan sneller kon vluchten. En ook al scheelt het maar iets, een volle blaas weegt altijd meer dan een lege!

Darmproblemen

Naast veelvuldig plassen kan het ook zo zijn dat je door de spanning last krijgt van een overactief darmstelsel. Veel mensen krijgen door de zenuwen bijvoorbeeld buikpijn of diarree. Ook dit is te verklaren door de verbinding tussen onze darmen en ons brein. De hersenen geven steeds signalen door aan de darmen en andersom. Wil je voorkomen dat je bij elke spannende uitdaging uren op het toilet zit? Dan kan het helpen om stressverlichtende oefeningen te gaan doen. Ga bijvoorbeeld eerst een uurtje sporten of probeer eens een meditatieoefening. Daarnaast is bekend dat pepermuntolie kan helpen om darmklachten te verlichten.

Lees ook

Waarom je ziek kunt worden wanneer je te vaak onder een hete douche stapt

Bron | GezondNu, Flair

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden