Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is de reden waarom je vaker ‘dank je wel’ moet zeggen

beautiful-mid-adult-woman-laughing-with-sweater.jpg

Een compliment geven, is voor veel vrouwen geen probleem. Maar er eentje ontvangen wél. Terwijl dat juist zo goed is voor je zelfbeeld, zegt deze psycholoog.

Uit onderzoek van hettestpanel.nl blijkt dat een compliment in ontvangst nemen voor veel vrouwen nog altijd een hele kunst is: drie op de vijf vrouwen worden er verlegen van, al laten ze dat niet altijd merken. Ook staat 14% van de vrouwen met de mond vol tanden na het krijgen van een compliment en 10% wuift het weg met een ‘Joh, dat is toch gewoon!’

Zonde, zegt Jedidja Borkent, psycholoog en praktijkeigenaar bij Praktijk Borkent. “Een compliment krijgen kan je namelijk echt goed doen. Als je kijkt wat er in de hersens gebeurt als je een complimentje ontvangt, kun je dit zelfs meten: bepaalde gebieden die we kennen als beloningscentrum worden actief.”

Waarom zwakken we complimentjes af?

“Veel mensen, vinden het moeilijk om een compliment te ontvangen, zowel mannen als vrouwen,” vervolgt Jedidja. “Mensen vormen namelijk op basis van eerdere ervaringen ideeën over zichzelf en hun omgeving, dat is je zelfbeeld. Als dat niet zo sterk is en je krijgt een compliment dat niet overeenkomt met het (negatieve) beeld dat je hebt over jezelf, kun je de neiging hebben om dit compliment te bagatelliseren. Veel mensen zwakken of wijzen het compliment af. Ze zeggen bijvoorbeeld: ‘Ja, ik ben gister naar de kapper geweest.’ Daarmee leg je het direct buiten jezelf.”

Het aanpassen van één opmerking aan jouw zelfbeeld is immers eenvoudiger dan het aanpassen van je volledige zelfbeeld. Het negatieve zelfbeeld blijft zo in stand en het compliment verdwijnt in de prullenbak.”

Waarom het goed is om vaker ‘dank je wel’ te zeggen

Als je dus een positiever zelfbeeld wilt creëren, is het ontvangen van een complimentje belangrijk. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Jedidja: “Het antwoord is bijna te simpel om waar te zijn en kan iedereen zo toepassen: zeg ‘dank je wel’ en verder niets. Geen mitsen en maren of verklaringen. Gewoon een simpel: dank je wel. De eerste paar keer voelt dat misschien erg ongemakkelijk, maar je zult merken dat de aanhouder wint. Na een aantal keer beginnen de complimenten positief op je in te werken. Je ervaart dan de beloning die complimenten met zich meebrengen. En je zelfbeeld? Dat verandert onbewust positief mee.”

 Jedidjda BorkentJedidja Borkent behandelt in haar praktijk mensen die niet lekker in hun vel zitten of een duwtje in hun rug kunnen gebruiken, mensen met een angststoornis of dwangklachten en mensen met psychische klachten naar aanleiding van chronische ziektes.  Meer over haar en behandelmethoden vind je via praktijkborkent.nl.

Bron: Het onderzoek werd uitgevoerd door hettestpanel.nl  in februari 2016 onder 759 vrouwen tussen de 18 en 92 jaar.

Beeld | iStock

Meer lezen? Ook interessant:

Dit is de vieste plek op het toilet (en het is niet de wc-bril!)
Hoe vaak moet je de wc eigenlijk schoonmaken?
Beschuit met muisjes: Simon (van Nick) is vader geworden. En het is…
Dit is de reden waarom veel vrouwen een facekini dragen
Waarom je je beddengoed waarschijnlijk vanavond nog gaat verschonen

Bekijk ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant