Waarom je vaak hoofdpijn krijgt als je op vakantie bent Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je vaak hoofdpijn krijgt als je op vakantie bent

Lig je ein-de-lijk op dat heerlijke strandbedje, voel je een migraine-aanval of hoofdpijn opkomen. Herkenbaar? Dat is het voor velen van ons, want er zijn heel wat oorzaken die tot dit symptoom leiden. Dit zijn de 6 meest voorkomende.

Een neuroloog legt het uit.

Hoofdpijn op vakantie? Dit kunnen 6 oorzaken zijn

Het doel van een vakantie is meestal zo veel mogelijk ontspannen, om vervolgens relaxed huiswaarts te keren. Helaas gaat die vlieger voor sommige mensen niet op -zij ervaren namelijk sterke hoofdpijn zodra ze op bestemming aankomen. Waar komt dit door?

1: Lagere stresslevels

Minder stress leidt tot een relaxed gevoel, zou je denken. Helaas kan ook het tegenovergestelde het geval zijn. Dit gebeurt wanneer er een sterke daling in korte tijd plaatsvindt -bijvoorbeeld wanneer je eindelijk in die chillmodus op het strand ligt na een paar hectische maanden op werk. Heb je vaker last van migraine, dan ben je in het bijzonder gevoelig voor deze hoofdpijn die gepaard gaat met lagere stresslevels. Neuroloog Deena Kuruvilla vertelt aan Health dat het allemaal met (stress)hormonen heeft te maken. Deze bouwen zich op, en veroorzaken hoofdpijn wanneer ze eindelijk vrijkomen.

2: Afwijkend slaappatroon

Genoeg nachtrust is ongekend belangrijk -dat hoeven we je niet meer te vertellen. Op vakantie willen we dat echter nog wel eens vergeten. Door tijdzones heen vliegen, iets te lange avonden met een glas wijn in de hand, vroeg opstaan om zo veel mogelijk uit de dag te halen, moeilijk slapen in een nieuw bed: het zijn allemaal redenen waarom onze slaap op vakantie kan afwijken van haar normale patroon. En dat levert, jawel, hoofdpijn op.

3: Samenkomst van kleine stressfactoren

We willen allemaal niets liever dan een zorgeloze vakantie, maar reizen kan onbewust toch best stressvol zijn. Denk: last minute koffers inpakken, lange rijen bij de douane of ruziënde kinderen achterin de auto. Al deze kleine stressfactoren kunnen zich uiten in hoofdpijn wanneer je eenmaal op je eindbestemming bent aangekomen.

4: Uitdroging

In woorden uitdrukken hoe belangrijk water drinken is, is zelfs voor een neuroloog als Kuruvilla lastig. “Zelfs één of twee procent minder water in je lichaam, kan al hoofdpijn veroorzaken,' zegt ze tegen Health. Een lage luchtvochtigheid in warme landen, de luchtkwaliteit in vliegtuigen en zo druk bezig zijn dat je simpelweg vergeet water te drinken, kunnen allemaal redenen zijn die tot een snelle hoofdpijn leiden.

5: Hoogte

Gek op vakantie in de bergen? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van hoogteziekte. Doordat de lucht op hoogte heel anders is dan in Nederland, kun je last krijgen van misselijkheid, duizeligheid, en... hoofdpijn! Hiervoor hoef je overigens niet de Mount Everest te beklimmen -ook kleine hoogteverschillen kunnen al voor deze symptomen zorgen.

6: Ander dieet

Knap mens als je je op vakantie aan je reguliere voedingspatroon weet te houden. Wijntje hier, taartje daar, en vooruit, ook nog die tweede zak friet van de dag. Op vakantie is weerstand bieden tegen ongezond eten nou eenmaal moeilijker, en daar schrikt je lichaam van. Haar natuurlijke reactie hierop? Je raadt het al: hoofdpijn.

Bron | Health

Leonie CollombonGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden