Waarom je tandenborstels nooit samen in een bekertje mag zetten
Met het blote oog zie je er niks van, maar de kans is groot dat jouw tandenborstel toch heel vies is. Deze expert weet hoe dat zit en geeft het advies om tandenborstels nooit (wij herhalen: nóóit) bij elkaar in een beker of glas te bewaren. En wel hierom.
Zo snel groeien de bacteriën op je borstel
Dr. Rhona Eskander, een Britse tandarts, vertelt aan de Daily Mail over tandenborstels en de micro-organismen die op de borstels leven. In je mond komen honderden verschillende types voor die na het poetsen op je tandenborstel achterblijven, zo legt de tandarts uit. Al na slechts twee dagen (!) groeien en broeien er bacteriën, virussen en schimmels op je tandenborstel.
De borstel die momenteel op je wastafel ligt, bevat hoogstwaarschijnlijk bacteriën uit ontlasting, herpes en misschien zelfs het virus dat verantwoordelijk is voor hepatitis. Ander onderzoek dat in hetzelfde artikel wordt aangehaald, toont namelijk aan dat bijna driekwart van de tandenborstels bacteriën uit ontlasting bevatten. En het slechte nieuws: maar twintig procent daarvan zou van jezelf zijn, de rest is afkomstig van je huisgenoten.
Waarom je tandenborstels beter niet bij elkaar in een bekertje bewaart
Tandenborstels naast elkaar laten staan (zoals in een bekertje) wordt door de tandarts dan ook sterk afgeraden. Vlak bij of tegen elkaar hebben de bacteriën namelijk vrij spel. Hoe meer tandenborstels bij elkaar, hoe meer bacteriën de kans krijgen over te lopen. Tandenborstels delen is al helemaal geen goed idee. “Sommige virussen, zoals herpes en hepatitis kunnen maanden overleven op een tandenborstel Als je die van een ander gebruikt, loop je dus risico op besmetting.”
Dit kun je doen:
- Bewaar je tandenborstel rechtop: bewaar 'm niet in een badkamerkastje en ook niet in een plastic hoesje - dat zorgt juist voor bacteriegroei.
- Koop regelmatig een nieuwe tandenborstel of een nieuw opzetborsteltje voor je elektrische tandenborstel: in elk geval elke drie maanden. Ben je ziek geweest? Pak dan ook een nieuwe borstel uit de kast.
- Doe de klep van het toilet dicht als je doorspoelt en houd je tandenborstel uit de buurt van de wc: zodra je het toilet doorspoelt, gaan er kleine deeltjes door de lucht zweven die ook op je tandenborstel terecht kunnen komen.
En helaas, van even afspoelen onder de kraan wordt je borstel niet schoner.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Daily Mail
Beeld | iStock