null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je soms zo moe kunt worden na een grote boodschap

Poepen: niet iets wat de meeste van ons dagelijks bediscussiëren, ondanks dat we het eigenlijk allemaal doen. Niet zo gek dat we dan soms met onbeantwoorde vragen blijven zitten over de grote boodschap. Bijvoorbeeld deze: waarom kun je soms zo enorm moe worden na het poepen?

Niets om je voor te schamen én er blijkt een goede reden voor te zijn.

Moe na het poepen

Val je na een grote boodschap bijna in slaap op het toilet? Dan ben je niet alleen, vertelt maag-darm-leverarts Dr. Sameer Islam aan Good Housekeeping. Het zou te maken hebben met een vasovagale reactie van je lichaam, al zegt die naam je misschien nog niet zo veel. Het is een reactie van een bepaalde zenuw in je lichaam. De nervus vagus, legt hij uit, is hier de oorzaak van.

Nervus vagus

De nervus vagus is de tiende hersenzenuw, die je hersenen verbindt met je organen. Als die zenuw geactiveerd wordt, kan dat ervoor zorgen dat je hartslag wat vertraagt en je vaten verwijden. Dit om te zorgen dat je essentiële organen voldoende zuurstof krijgen. Soms kan zo’n stimulatie van die spier zelfs zorgen voor flauwvallen, bijvoorbeeld bij extreme buikkrampen, maar ook na braken of bij extreme angst.

Lees ook:

Waarom je vaak nét na het eten naar de wc moet voor een grote boodschap

Minder bloed in de hersenen

Als je naar het toilet gaat en hard perst, span je je buikspieren heel hard aan. “Dat aanspannen van de buikspieren, zorgt er ook voor dat de nervus vagus zich aanspant”, vertelt dokter Islam. En daardoor zakt, zoals we eerder beschreven hebben, je bloeddruk en je hartslag, waardoor er minder zuurstofrijk bloed in je hersenen komt. Dat kan er vervolgens voor zorgen dat je zo moe bent na het poepen, of soms zelfs een beetje duizelig.

Vermoeidheid na het poepen voorkomen

Ben je vaak moe na het poepen? Dan heeft maag-darm-leverarts dr. Islam wel wat tips. Het belangrijkste: niet te hard persen. Door veel kracht te zetten tijdens je toiletbezoekje, is de kans een stuk groter dat je de nervus vagus stimuleert. Daarnaast kan het ook voor andere vervelende klachten zorgen, zoals aambeien. Daar zit je natuurlijk ook niet op te wachten, dus zorg dat je stoelgang wat gemakkelijker gaat door voldoende vezels te eten en veel water te drinken.

Ook raadt dr. Islam aan om een paar keer diep adem te halen tijdens je toiletbezoek, om te zorgen dat de zuurstoftoevoer naar je brein weer toeneemt. Of je dat wilt doen in een openbaar toilet, mag je zelf bepalen...

Bron | Good Housekeeping

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Fit & Slank ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet fitplan voor een frisse start, 38 slanke recepten, persoonlijke verhalen, work-outs voor binnenblijvers en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden