null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je smaakpapillen veranderen met je leeftijd

Ben je tegenwoordig gek op rode kool, maar moest je daar als kind niks van hebben? Dan komt dat niet alleen doordat je het hebt leren eten. Je smaakpapillen veranderen naarmate je ouder wordt.

Onze smaakpapillen zijn in staat om vijf soorten te onderscheiden: zoet, zout, bitter, zuur en umami. Die laatste omschrijving is vrij nieuw en de smaak is te herkennen als ‘hartig’. De papillen identificeren specifieke stofjes in ons voedsel en geven daarmee aan onze hersenen signalen af die worden vertaald als ‘zoet’ of ‘bitter’.

Kwestie van smaak

Wat je lekker vindt, is voor een deel genetisch bepaald. Al in de baarmoeder ontwikkel je een bepaalde voorkeur. Naarmate je opgroeit, word je vaker blootgesteld aan nieuwe voeding. Smaken die je vaak eet, ga je automatisch lekker vinden. De cultuur waarin je opgroeit, heeft daarom ook veel invloed op je smaak. Daardoor houden mensen in Azië bijvoorbeeld meer van pittige gerechten dan veel Europeanen.

Baby’s zijn fijnproevers

Ongeveer eens in de twee weken verdwijnen enkele ‘oude’ papillen en maakt je lichaam automatisch nieuwe aan. Als je ouder wordt, sterven er steeds een paar van je smaakpapillen af. Dat houdt in dat ze nog steeds verdwijnen, maar dat je er minder nieuwe voor in de plaats krijgt. En dat gaat sneller dan je denkt. Bij de geboorte heeft een baby duizenden smaakpapillen. Dit aantal neemt zo snel af, dat het tegen de tijd dat een kind tien is al is gehalveerd. Rond je dertigste heb je nog maar 250 van die duizenden smaakpapillen over. Hierdoor worden de smaaksensaties die je ervaart minder naarmate je ouder wordt. En daardoor kan iets wat je vroeger heerlijk vond, nu ineens niet meer zo lekker smaken. Andersom kan het zijn dat je uitgesproken smaken vroeger niet kon verdragen, terwijl je ze nu heel lekker vindt. Als kind was de smaaksensatie immers veel heftiger.

Zo train je je smaakpapillen

Bij alle nieuwe dingen die je voor het eerst eet, heb je een bepaalde wen- of wachttijd. Dit zorgt ervoor dat je de eerste keer dat je bijvoorbeeld oesters eet, niet meteen watertandend naar de volgende uitkijkt. Vooral voedingsmiddelen met unieke of complexe smaken hebben veel tijd nodig om als ‘lekker’ te worden bestempeld. Na zo’n 5 à 10 herhalingen zouden je papillen die nieuwe smaak pas echt kunnen keuren en op waarde kunnen schatten.

Bronnen| infonu.nl, bedrock.nl

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden