Waarom je 's nachts meer last hebt van hooikoorts (en zó kun je het voorkomen)  Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je 's nachts meer last hebt van hooikoorts (en zó kun je het voorkomen)

Lig je elke avond snotterend en niezend in bed? Ook dát kan door hooikoorts komen. Misschien verwacht je dat je vooral buiten in het zonnetje last zou hebben van pollen, maar ‘s nachts kan hooikoorts je ook flink uit je slaap halen.

Er zijn verschillende redenen dat je zo veel last van hooikoorts hebt als je ‘s nachts in bed ligt. We zetten er een aantal op een rij, plus wat je ertegen kunt doen.

Oorzaken voor hooikoortsklachten ‘s nachts

Van de hele dag niezen en snotteren word je natuurlijk hartstikke moe, om nog niet te spreken over de prikkelende, rode ogen die hooikoorts kan veroorzaken. Dat zo’n allergie voor pollen je dan ook nog uit je slaap houdt, is natuurlijk extra vervelend. We zetten 4 oorzaken voor waarom mensen met hooikoorts ‘s nachts meer klachten hebben op een rij, en geven je ook direct de oplossingen.

1. Meer stuifmeel in de lucht

Wist je dat er ‘s avonds en ‘s nachts meer stuifmeel in de lucht is dan overdag? Dat heeft twee oorzaken. De eerste is dat sommige planten en bomen juist ‘s nachts de pollen loslaten, omdat ze in dat klimaat beter hun werk kunnen doen. En de tweede oorzaak is dat het stuifmeel met de warme lucht overdag omhoog gaat, waarna het als het afkoelt ‘s avonds weer van nature naar beneden komt. De concentratie pollen in de lucht is daarom het hoogst rond bedtijd, dus misschien is die avondwandeling net voor je gaat slapen niet écht een goed plan.

2. Je neemt stuifmeel mee naar binnen

Je ligt ‘s nachts natuurlijk veilig binnen in bed, weg van alle pollen. Toch? Nee, helaas zit het niet helemaal zo. De kans is namelijk groot dat je best wat stuifmeel mee naar binnen hebt gebracht. Bijvoorbeeld op je kleding, huid en haar, of via een hond of kat die veel buiten rondloopt. Het is dus verstandig om, als je veel last hebt van hooikoorts ‘s nachts, voor het slapen te douchen en ook je haar te wassen. Zo voorkom je dat de pollen op je kussen terechtkomen en je de hele nacht ligt te snotteren.

3. Hooikoorts 's nachts door je slaaphouding

Dat je met hooikoorts ‘s nachts meer klachten ervaart, komt ook door je slaaphouding. Je gaat waarschijnlijk plat in bed liggen om eens lekker uit te rusten, maar je verstopte en geïrriteerde neus denkt daar anders over. Door die liggende houding loopt al het snot en slijm vanuit je neus namelijk naar je keel, waardoor je last kunt krijgen van benauwdheid, niezen, hoesten en irritatie. Probeer dus wat meer rechtop te slapen, bijvoorbeeld op twee kussens. En als je naast je allergie voor pollen ook reageert op huisstofmijt, kan dat je allergische reactie ook verergeren. Goed stofzuigen, regelmatig je bed verschonen en zorgen voor goede ventilatie kunnen je helpen een betere nachtrust te krijgen.

4. Je drinkt een wijntje voor het slapen

Helaas voor iedereen die dol is op een slaapmutsje: een wijntje (of andere drank met alcohol) kan er ook voor zorgen dat je meer last hebt van hooikoorts ‘s nachts. Dat komt door twee stoffen: alcohol én histamine. Alcohol kan ervoor zorgen dat je bloedvaten uitzetten. Meestal merk je daar maar weinig van, maar als je een allergische reactie hebt - zoals bij hooikoorts - zorgt het ineens wel voor klachten. Je kan meer last krijgen van een loopneus bijvoorbeeld.

Daarnaast zitten er ook natuurlijke histamines in alcohol, die ontstaan tijdens het fermenteren. Die stoffen maakt je lichaam ook aan als je een allergische reactie hebt: de medicatie die je krijgt voor hooikoorts zijn niet voor niets antihistamine-pilletjes. Aangezien je lichaam door de allergische reactie op de pollen al overgevoelig reageert, is het dus niet verstandig via een alcoholisch drankje nog meer histamine binnen te krijgen.

Bron | Time 4 Sleep, Medino, Well + Good, UMCG

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden