Margriet logo
null Beeld

Waarom je op latere leeftijd minder goed tegen alcohol kunt

Waar je vroeger na een avond met een wijntje of wat en weinig slaap moeiteloos uit bed sprong, gaat dat tegenwoordig waarschijnlijk niet meer zo soepel. De alcohol lijkt veel meer effect te hebben en de kater is erger, heviger en werkt langer door. Hoe komt dit nu eigenlijk?

Het is heel simpel: als je ouder wordt, verandert er het een en ander in je lichaam waardoor je steeds minder goed tegen alcohol kunt.

Minder spiermassa, meer vet

Zo neemt je spiermassa af naarmate je ouder wordt, net als het gehalte van vocht in je lichaam. De hoeveelheid lichaamsvet neemt bij de meesten van ons juist toe. En omdat alcohol veel meer opheeft met vetcellen dan met spieren, komt er een hogere concentratie alcohol in je bloed terecht. Met als gevolg een ergere kater de volgende ochtend.

Lever en nieren

Een deel van de alcohol die je drinkt, wordt uitgescheiden door de nieren en lever. Hoe ouder je wordt, hoe minder goed je organen deze taak uitvoeren. Hierdoor blijft de alcohol langer aanwezig in je lichaam én kun je minder drinken dan vroeger zonder er last van te krijgen.

Die kater...

We zeiden het al: de alcohol blijft langer in je lichaam, omdat je organen de afbraak minder goed aankunnen. Hierdoor word je wakker terwijl er nog alcohol in je lichaam zit. Dat is nog volop bezig met het verwerken van de drankjes van de vorige avond, waardoor je je niet meer zo fris en fruit voelt als vroeger. Daarnaast heb je meestal minder tijd om bij te komen als je wat ouder bent, omdat je simpelweg meer verantwoordelijkheden hebt dan in de tijd dat je met drinken begon. En minder tijd om bij te komen zorgt ervoor dat je meer last hebt van een kater.

Bron | Women's Health

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden