Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Reden om de keuken op te ruimen

messy-kitchen.jpg

Als je een rommelige keuken hebt waarin de afwas zich opstapelt en de kranten rondslingeren, is de kans groot dat je onbewust meer snackt, aldus recent onderzoek.

Een rommelige keuken leidt tot stress

Onderzoek van Cornell University Food and Brand Lab toont aan dat een rommelige keuken invloed heeft op je eetgedrag. De onderzoekers lieten twee groepen vrouwen wachten: één groep wachtte in de opgeruimde keuken, de andere werd in de rommelige keuken neergezet.

De vrouwen konden in beide keukens tijdens hun korte verblijf eten van schalen met koekjes, wortels en crackers. Wat bleek? Die laatste groep, de vrouwen in de rommelige keuken, bleken maar liefst twee keer zo veel koekjes te eten. Volgens de onderzoekers geeft een chaotische omgeving je het gevoel dat je geen controle meer hebt, waardoor je je sneller laat gaan. Onder het mom van: het heeft toch geen zin meer.

Minder snoepen? Mediteren!

Van de groep vrouwen die in de rommelige keuken verbleven, kreeg de helft de opdracht te schrijven over een situatie of ervaring waarin ze het gevoel hadden controle te hebben over een situatie. De andere helft werd gevraagd iets op te schrijven over een situatie waarin ze dat gevoel juist niet hadden. Je raadt het al: de vrouwen die schreven over de situatie die ze meester waren, snoepten beduidend minder, zo’n honderd kilocalorieën minder per persoon. Door te mediteren en je te focussen op het gevoel een situatie meester te zijn, kan volgens de onderzoekers een goede manier zijn om minder te snacken.

Bron: hln.be en Cornell University Food and Brand Lab

Ook interessant