null Beeld

Waarom je nooit ‘voor de zekerheid’ naar de wc moet gaan

Ga jij vaak voor je de deur uitgaat nog even 'voor de zekerheid' naar de wc? Dit lijkt misschien verstandig. Maar vaker plassen dan eigenlijk nodig is, blijkt helemaal niet zo goed te zijn voor je gezondheid.

Gynaecoloog Anne Henderson legt aan Good Housekeeping uit waarom te vaak naar de wc gaan kan leiden tot problemen met je blaas op de langere termijn.

Aangeleerd gedrag

Volgens Henderson is er een soort van samenspel tussen het ‘onvrijwillige’ zenuwstelsel en het ‘vrijwillige’ zenuwstelsel, waardoor we controle kunnen houden over onze blaas, zoals bijvoorbeeld je plas ophouden. “De functie van onze blaas is grotendeels aangeleerd gedrag”, zo legt ze uit. “Als je bijvoorbeeld een bepaald patroon aanleert tijdens het zindelijk worden, wordt dit automatische gedrag opgenomen door het zenuwstelsel, zonder dat we ons daarvan bewust zijn.”

Lees ook: hieraan kun je een beginnende blaasontsteking herkennen

Blaasproblemen

Dit werkt dus ook zo met een kleine blaas: als je altijd maar naar de wc gaat, zelfs al hoef je eigenlijk niet, leer je je lichaam een verkeerde behoefte aan. En dat kan weer voor problemen zorgen met je blaas. “Een nieuw en verkeerd patroon kan het oude gezonde patroon vervangen, waardoor je blaas niet meer goed kan functioneren”, aldus Henderson. Ook nu we minder vaak de deur uit gaan en daarom thuis constant naar de wc kunnen wanneer we ook maar dénken dat we moeten, kan het best verstandig zijn het wat vaker op te houden, om te voorkomen dat je blaas slapper wordt.

Vicieuze cirkel

Volgens Henderson gaan veel vrouwen ook regelmatig naar de wc, omdat ze bang zijn opeens heel nodig te moeten of dat ze dan op een plaats zijn waar ze niet naar de wc kunnen. “Er ontstaan dan nieuwe patronen in je zenuwstelsel en in sommige gevallen kan je blaas zelfs moeite hebben zich helemaal te vullen, waardoor je steeds sneller en vaker naar de wc moet.” Zo wordt het naar de wc gaan dus een soort van vicieuze cirkel, omdat je lichaam er aan gewend raakt om vaak te plassen. Volgens Henderson is het dan ook belangrijk om alleen naar de wc te gaan als je écht moet.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Good Housekeeping

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden