null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je nooit met één oog naar je telefoon moet staren

Lig je vaak ’s avonds laat in bed op je zij nog een aflevering van je favoriete serie te kijken op je smartphone? Grote kans dat je dan al één oog gesloten hebt. Toch kun je voortaan maar beter op je rug met beide ogen open naar je telefoon staren.

Onlangs verscheen een artikel in het vakblad New England Journal of Medicine waaruit bleek dat dit tijdelijke blindheid kan veroorzaken.

Maandenlang verblind

Het artikel vertelt het verhaal van twee Britse vrouwen van 22 en 40 jaar die zich bij hun arts hadden gemeld, omdat ze al maandenlang tijdelijk last hadden van blindheid. De vrouwen werden onderworpen aan verschillende tests, maar een oorzaak voor hun veranderende zicht kon niet worden gevonden. Tot de Engelse oogarts Gordon Plant het verhaal hoorde. Hij zocht de patiënten op in een Londens ziekenhuis en concludeerde al snel dat de blindheid van de vrouwen werd veroorzaakt doordat ze ’s nachts vaak met één oog naar een scherm staarden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Aanpassing aan licht

Volgens Plant wordt de tijdelijke blindheid veroorzaakt doordat één oog gewend is aan het donker, terwijl het andere zich aanpast aan het felle licht van het scherm. De blindheid die daardoor optreedt is volgens hem vergelijkbaar met het effect van een cameraflits. “Het kost minuten om het ene oog te laten aanpassen aan het andere. Het is geen tijdelijke blindheid, maar een aanpassing van het oog aan het licht”, verklaart Plant in het vakblad. Wanneer beide ogen weer gewend zijn aan de gelijke hoeveelheid licht neemt de blindheid daardoor uit zichzelf weer af.

Oogaanval

Het is niet de eerste keer dat twee patiënten zich in een ziekenhuis melden met deze vorm van ‘smartphone blindheid’. Eerder dit jaar verklaarde een man in China dat hij zijn zicht was verloren na het spelen van spelletjes op zijn smartphone. Een oogarts concludeerde toen dat zijn nachtelijke gewoonte er voor had gezorgd dat hij een oogaanval had gekregen. Een aandoening waarbij de slagader die zuurstof naar het netvlies vervoerd geblokkeerd raakt, waardoor er geen signalen naar de hersenen worden gestuurd. "Het aantal gevallen neemt elk jaar toe en er is een trend van jongere slachtoffers", verklaarde de oogarts. Hij raadt mensen dan ook aan om hun smartphone ’s avonds zo min mogelijk aan te raken.

Lees ook

Onderzoek: we onderschatten dít effect van een smartphone op ons lichaam

Bron| New England Journal of Medicine, The Sun

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden