Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je niet te veel op je buik moet liggen

buik-liggen.jpg

Hoewel het héél verleidelijk is om af en toe – al liggend op je buik – een boek te lezen of een film te kijken, kun je dat beter niet te vaak doen. Het kan namelijk risico’s opleveren voor je gezondheid.

Als je vaak op je buik ligt, kunnen de normale rondingen van je wervelkolom omgekeerd worden. En dat blijft niet zonder gevolgen, zo beweert chiropractor Sherry McAllister.

Zenuwstelsel

“Je wervelkolom is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Hij beschermt het zenuwstelsel, dat verschillende functies van je lichaam controleert en coördineert. Elke verstoring in de communicatie tussen je zenuwen, organen en lichaamsweefsels kan ervoor zorgen dat ze niet meer normaal kunnen functioneren.”

Darmen en blaas

Nu is het niet zo dat je daar meteen last van krijgt. Sterker nog: het kan zelfs maanden of jaren duren voordat de eerste symptomen opduiken. Het begint meestal bij je darmen en blaas; door de druk kunnen namelijk obstipatie en blaasproblemen ontstaan. Maar ook je ademhaling lijdt eronder: als je je middenrif niet volledig laat samentrekken en uitzetten, adem je namelijk niet diep genoeg in en uit. Daardoor kun je last krijgen van stressklachten.

Maar wees niet bang: dergelijke klachten treden alleen op als je echt héél vaak op je buik ligt. Het kan dan ook geen kwaad om af en toe in die houding te liggen.

Bron | Healthline |
Foto | iStock |

Ook interessant om te lezen

Ook interessant