Margriet logo
Daarom beter niet met je benen gekruist zitten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je niet te vaak met je benen over elkaar moet zitten

Even achterover leunen na een lange dag, dat heb je wel verdiend. Waarschijnlijk zit je in dit scenario met je benen over elkaar. Comfortabel is deze positie zeker, maar wat doet het met je gezondheid en houding? We zochten het uit.

Even eerlijk: zit je tijdens het lezen van dit artikel met je benen over elkaar? En zo ja, kruis je dan links over rechts of rechts over links? Zo’n 62 procent gaat voor de laatste optie, 26 procent gaat de andere kant op en 12 procent heeft geen voorkeur, blijkt uit een onderzoek van de National Library of Medicine.

Met je benen over elkaar: de risico’s

Hoe comfortabel deze positie ook is, helaas zijn er wat nadelen aan verbonden. Door met je benen gekruist te zitten, zitten je heupen niet op één lijn. De ene heup zit namelijk hoger dan de andere. Ook verander je met deze zitpositie de snelheid waarmee het bloed door bloedvaten in de onderste ledematen stroomt, en dat kan het risico op bloedstolsels vergroten, aldus ScienceAlert.

Volgens de meeste onderzoeken is het kruisen van de knieën erger dan het kruisen van de enkels. Deze positie kan een verhoogde bloeddruk veroorzaken, omdat het bloed zich in je aderen ophoopt en je hart dit moet tegenwerken. Het vergroot de kans op schade aan je bloedvaten. Dat is ook waarom je je voeten bij het meten van je bloeddruk plat op de grond moet zetten.

Invloed op je houding

Hoe vaker en langer je met je benen over elkaar zit, hoe groter de kans op langetermijneffecten op je spierlengte en de plaatsing van je botten in je bekken. Vanwege de manier waarop ons skelet met elkaar is verbonden, kan het kruisen van je benen een verkeerde uitlijning van de ruggengraat en schouders veroorzaken. Dat geldt ook voor de bekken. Het langdurig strekken van de bilspieren aan één kant maakt je spieren zwakker.

Hier moet je op letten

Veel van de risicofactoren die samenhangen met het kruisen van je benen worden verergerd door andere onderliggende problemen, zoals te weinig bewegen en obesitas.

Mag je dan nooit meer je benen kruisen? Natuurlijk wel, zegt GezondNu. Let wel op dat je genoeg afwisselt en niet te lang in dezelfde houding blijft zitten, anders kan het bepaalde spieren en gewrichten overbelasten. Wissel bijvoorbeeld eens van been of ga helemaal rechtop zitten, met je voeten op de grond. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te staan en in beweging te komen.

Julie Van der EerdenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden