null Beeld

Waarom je na het tandenpoetsen nooit je mond moet spoelen met water

Het lijkt heel logisch om na het tandenpoetsen nog even je mond onder de kraan te houden, maar toch is dit allesbehalve verstandig: naspoelen met water zou namelijk helemaal niet goed zijn voor je gebit.

Sterker nog: het kan zelfs voor gaatjes zorgen.

Waarom na tandenpoetsen niet naspoelen met water?

Tandpasta bevat vaak fluoride om je tanden te beschermen tegen gaatjes. Maar wanneer je naspoelt met water, spoel je de fluoride, volgens mondhygiëniste Sally Goss, juist weer weg. “We moedigen mensen alleen aan om de overtollige tandpasta uit te spugen na het poetsen, maar niet om het daarna ook nog met water na te spoelen. Tandpasta bevat namelijk fluoride wat je tanden versterkt. Als je de resten van je tandpasta dus laat zitten, dan blijft de fluoride langer op je tanden zitten en maakt het je tanden ook sterker,” aldus Goss.

Lees ook: Zó vaak zou je volgens een mondhygiënist je tandenborstel moeten vervangen

Alternatieven

Wanneer je dus met water gaat naspoelen, dan spoel je als het ware het beschermlaagje van fluoride van je tanden af. En dat wil je juist níet. Toch kan het voor sommige mensen onprettig voelen om helemaal niet met water na te spoelen. Op de website van Berkeley Wellness vonden wij gelukkig nog wat alternatieven. Zo kun je na het poetsen een minuscule hoeveelheid water in je mond nemen en dit vervolgens mixen met de restjes tandpasta. Beweeg het mixje een aantal keer heen en weer in je mond en spuug het vervolgens uit, waarna je dus je mond niet nog naspoelt met water. Wat je ook nog zou kunnen doen is je mond naspoelen met een mondwater dat fluoride bevat. Zo blijft er toch nog een laagje fluoride achter op je tanden, maar heb je wel de restjes tandpasta kunnen uitspugen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Bustle, Berkeley Wellness

Beeld | Getty

null Beeld

Margriet Extra: winter ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet kerstverhaal, winterpuzzels, cadeaukaartjes, gezond de winter doorkomen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden