null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je moet uitkijken met whitener-tandpasta’s

Heb jij weleens zwarte tandpasta geprobeerd? Grote kans dat dat een whitener-tandpasta was, om je tanden een tint lichter te maken. De vreemde kleur én het whitener-effect worden veroorzaakt door één bepaald stofje: actieve houtskool.

Dat stofje zou een goed alternatief zijn voor de peroxide die wordt gebruikt bij het bleken van je tanden. Maar uit nieuw onderzoek, dat onlangs werd gepubliceerd in de British Dental Journal, blijkt dat het zwarte goedje mogelijk een schadelijk effect heeft op je gebit.

Tandbederf

Onderzoekers van de Universiteit van Manchester namen voor een studie vijftig verschillende houtskooltandpasta’s onder de loep. Daaruit bleek, dat de meeste tandpasta’s met houtskool op lange termijn tandbederf veroorzaken en bovendien je tanden niet witter, maar juist donkerder maken!

Schurend effect

Dat komt volgens de wetenschappers door het schurende effect van het houtskoolpoeder dat in de tandpasta’s verwerkt zit. De wrijving zorgt ervoor dat je hardnekkig vuil van je tanden af kunt schuren, maar ook voor dat je eigenlijk iets te hard boent. Daardoor raakt het glazuur op je tanden beschadigd en wordt de (donkere) laag eronder blootgelegd. Beschadigd tandglazuur zorgt bovendien voor gevoelige tanden en leidt ertoe dat je sneller gaatjes krijgt. Daarnaast kan je tandvlees negatieve effecten ondervinden van het zwarte poeder. “De houtskooldeeltjes kunnen ook verstrikt raken in het tandvlees, waardoor het kan gaan ontsteken”, stelt hoofdonderzoeker Dr. Joseph Greenwall-Cohen.

Eén keer per maand

De tandartsen raden daarom aan, de zwarte tandpasta niet vaker dan één keer per maand te gebruiken. “Als je absoluut een tandpasta met actieve kool wilt gebruiken, dan moet je ervoor zorgen dat het poeder extra fijn is”, zegt tandarts Nicole Khalife. “Doe je dat niet, dan loop je het risico om je tandglazuur te beschadigen. En wanneer het glazuur op je tanden eenmaal weg is, komt het nooit meer terug.”

Lees ook

Dít plekje in de badkamer is vaak dubbel zo vies als de wc-bril

Bron| BBC, HLN.be

beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden