null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je met deze hitte moet uitkijken met bepaalde medicatie

Het is deze week extreem heet in Nederland en dat betekent dat we extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen om ons lichaam in goede conditie te houden. Mensen die bepaalde geneesmiddelen gebruiken, lopen bovendien extra risico. Het effect van sommige medicatie kan namelijk flink afwijken bij hoge temperaturen.

Slik jij dagelijks medicijnen? Dan is het goed om deze week even extra goed de bijsluiter te lezen. Wanneer de thermometer boven de 35 graden uitstijgt, heeft dat gevolgen voor vrijwel alle medicatie. Niet alleen als het gaat om medicijnen bewaren, maar ook met het gebruik daarvan.

Medicijnen bewaren

Wanneer medicijnen worden blootgesteld aan hogere temperaturen kan het zijn dat de werking van het middel vermindert. Zetpillen kunnen door de warmte zacht worden en zelfs smelten. Lees daarom altijd het bewaaradvies in de bijsluiter. Vaak is een koele plek uit de zon voldoende. Te koud is overigens ook niet goed. Vooral vloeibare medicatie, zoals drankjes, druppels of ampullen kun je beter niet in de koelkast bewaren. Wanneer de temperatuur te laag is kunnen er kristallen in de vloeistof ontstaan die de werking van het medicijn zullen beïnvloeden.

Veranderende vochthuishouding

Wanneer het heet is, verandert er bovendien iets in onze vochthuishouding. Door te zweten houdt ons lijf de lichaamstemperatuur op peil en voor sommige mensen is het erg lastig om dit voldoende aan te vullen. Wanneer je medicatie gebruikt die vochtafdrijvend werken, zoals plaspillen, loop je bovendien een extra groot risico op uitdroging. Ook middelen die de warmteafgifte van het lichaam belemmeren kunnen gevaarlijk zijn tijdens hete zomers. Soms is het daarom beter om bij dagenlange warmte de dosis tijdelijk te verminderen of zelfs even te stoppen met de behandeling. Raadpleeg in ieder geval altijd eerst een arts.

Lees ook

Zó zorg je ervoor dat je minder zweet met dit warme weer

Extra warm

Bepaalde medicatie zoals neuroleptica, antidepressiva, migrainemiddelen en sommige kalmeringsmiddelen zorgen onder normale omstandigheden al voor een stijging van de lichaamstemperatuur. Wanneer het buiten dus extra warm is, zal het lichaam meer moeite hebben om af te koelen. Ook als je medicijnen neemt, die via de huid worden opgenomen, is het opletten geblazen. Door de hitte wordt de werkzame stof, in bijvoorbeeld fentanylpleisters, sneller opgenomen, waardoor het effect veel zwaarder is dan normaal.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Gezondheidsnet, ECJP

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden