null Beeld

Waarom je menstruatie verandert in de winter

De winter blijkt van invloed op je menstruatie. Volgens een Britse arts klagen vrouwen vaak dat hun menstruatie erger wordt in de koudere maanden. Wat er dan vooral verandert, is de duur van de bloedingen.

"Winter kan een effect hebben op de lengte van de cyclus," zo vertelt Dr. Preethi Daniel, klinisch directeur van de London Doctors Clinic, tegen de Britse editie van het magazine Women's Health. "Een artikel dat in 2011 werd gepubliceerd, toonde aan dat er meer hormonen werden afgescheiden, dat er vaker werd geovuleerd en dat de cycli 0,9 dag korter waren in de zomer dan in de winter. Dat werd ook aangetoond bij vrouwen die in warmere klimaten leefden, in vergelijking met degenen die in koudere klimaten leefden," aldus de arts. In de winter kan je menstruatie dus wel bijna een dag (0,9) langer duren,

Stemmingswisselingen

Dr. Daniel legde ook uit dat vrouwen tijdens de koudere maanden vaker last hebben van vervelende premenstruele symptomen. Denk aan pijnlijke borsten en stemmingswisselingen, die vaak in de tweede helft van je cyclus voorkomen. "Winter betekent, dat we meer tijd binnenshuis doorbrengen en dat we minder bewegen en meer eten. Dat kan een negatief effect hebben op premenstruele symptomen; vrouwen die actiever zijn, blijken namelijk veel vaker normale, beheersbare cycli te hebben dan degenen die nauwelijks bewegen," zo verklaart de arts.

Normaal

In het algemeen is het - hoe vervelend ook - normaal om (kleine) veranderingen in je menstruatie in de winter op te merken. Dr. Daniel voegt er wel aan toe dat, als je helemaal niet ongesteld wordt of als je menstruatie bijzonder zwaar is, je even advies moet inwinnen bij je huisarts.

Bronnen | libelle.nl, womenshealthmag.com

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden