null Beeld

Waarom je manier van lunchen veel over je gezondheid zegt

Bestaat jouw lunch uit een gezonde salade of koop jij tussen de middag vaak een vette snack in het bedrijfsrestaurant? Je zou misschien denken dat het niet zoveel uitmaakt als je af en toe een wat ongezondere keuze maakt in je middagpauze. Maar uit onderzoek blijkt nu, dat dat meer zegt over je algemene gezondheid dan je zou verwachten.

Onderzoekers van de Harvard Medical School, Boston hebben namelijk ontdekt dat mensen met ongezonde lunchgewoonten een groter risico lopen op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.

Gezond en ongezond

De wetenschappers deden onderzoek onder ruim zeshonderd medewerkers van het Massachusetts General Hospital, die regelmatig hun lunch nuttigden in de kantine van het ziekenhuis. Het ziekenhuis bood zowel gezonde als ongezonde producten aan. Medewerkers konden via een stoplicht-label zien welke keuze ze maakten. Zo kregen gezonde producten een groen label en ongezonde producten een rood label. Via het kassaregistratiesysteem konden de onderzoekers zien welke medewerkers welke producten hadden gekocht. Vervolgens vergeleken de wetenschappers deze resultaten met het algehele dieet van de medewerkers. Ook werd het BMI, de suikerwaarden, bloeddruk en cholesterol van de deelnemers opgemeten.

Besparing ziektekosten

Uit het resultaat bleek, dat de medewerkers met de meeste ongezonde lunchaankopen ook de slechtste eetgewoontes hadden búíten het werk en daardoor het hoogste risico hadden op obesitas, diabetes en hoge bloeddruk. Volgens de wetenschappers kunnen bedrijven door die bevindingen betere gezondheidsprogramma’s voor hun werknemers opstellen. “Daardoor verbeter je de gezondheid van je werknemers en kun je de ziektekosten op lange termijn verlagen”, aldus hoofdonderzoeker Anne Thorndike. “De meeste Amerikanen brengen ongeveer de helft van hun wakkere uren op het werk door en halen hun maaltijden in het bedrijfsrestaurant.”

Ook in Nederland

Het onderzoek is gebaseerd op Amerikaanse cijfers. Bijna een derde van alle Amerikaanse werknemers is zwaarlijvig, wat een impact heeft die verdergaat dan de gezondheidsrisico's van het individu. In Nederland heeft de helft van de beroepsbevolking overgewicht. “Eerder onderzoek heeft aangetoond dat obesitas bijdraagt aan een hoger ziekteverzuim, lagere productiviteit en hogere gezondheidszorgkosten voor werkgevers”, stelt Thorndike. “De bevindingen van deze studie kunnen leiden tot effectievere strategieën om werknemers aan te moedigen, gezonder voedsel te kiezen en hun risico's op chronische aandoeningen te verminderen.”

Lees ook

Zoveel moet je minimaal bewegen als je de hele dag stil zit

Bron| Science Daily, Volksgezondheidzorg

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden