null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je koffie nooit moet laten afkoelen en koud moet opdrinken

Zet je vaak een kop koffie om er na een halfuur achter te komen dat je er nog geen slok van hebt genomen? Die koude koffie kun je dan het best door de gootsteen spoelen. Niet alleen omdat het niet echt lekker meer is, óók omdat je veel minder antioxidanten binnenkrijgt dan bij een warme kop.

Warm aanbevolen

Onderzoekers van de Thomas Jefferson University en Philadelphia University in Amerika hebben dit ontdekt. Hiervoor hebben ze de zuurtegraad en antioxiderende eigenschappen van warme en koude koffie gemeten. En dan niet van één koffiesoort, maar met koffiebonen uit Colombia, Myanmar, Mexico, Brazilië en Ethiopië. Volgens de knappe koppen zouden er meer antioxidanten en titreerbare zuren (stofjes die helpen zuurstof door het lichaam te leiden) zitten in warme koffie dan in koude.

Beter voor je gezondheid

Als we de onderzoekers mogen geloven, zijn de uitkomsten een doorbraak. Er wordt namelijk vaak beweerd dat koude koffie een lagere zuurtegraad heeft en daarom beter zou zijn voor mensen met maag- en/of darmproblemen. Maar dat verschil is volgens de Amerikaanse onderzoekers nihil. De pH-waarden van warme en koude koffie zijn vergelijkbaar: ze variëren van 4,85 tot 5,13.

Sterker nog: "Warme koffie bevat meer antioxidanten," aldus hoofdonderzoekster Megan Fuller. "Als je het met mate drinkt, kan het goed zijn voor je gezondheid." Wat die gezondheidsvoordelen precies zijn, zal nader onderzoek moeten uitwijzen, zo stelt Fuller.

Minder kans op hartfalen

Eerdere studies hebben al aangetoond dat koffie goed is voor het hart. Koffiedrinken zou verband houden met een lager risico op hartfalen, beroerten en de meest voorkomende hart- en vaatziekten. Dat is gebleken uit een analyse van de American Heart Association uit 2017. Bovendien zouden onze lever en hersenen baat hebben bij een kop koffie, en zou het de kans op diabetes verkleinen. Maar... alles met mate!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | gva.be

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden