null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Waarom je juist wél de natuur in zou moeten gaan met hooikoorts

Als je hooikoorts hebt, dan vermijd je de natuur in deze tijd misschien: bang om met die gevreesde pollen in contact te komen, wat kan leiden tot nare klachten. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het juist beter is voor hooikoortspatiënten om wél de bossen in te trekken.

Dat natuur goed is voor mensen met hooikoorts, ontdekten onderzoekers van de KU Leuven. In de stad blijven zou de kans op erge klachten volgens deze studie zelfs kunnen vergroten.

Hoge stuifmeelconcentraties en luchtvervuiling

Met een speciale app volgden de onderzoekers waar ruim 140 mensen met hooikoorts zich bevonden én hoe erg hun klachten op dat moment waren. Daaruit concluderen ze nu dat de ernstigste symptomen gezien werden op plekken waar hoge stuifmeelconcentraties in de lucht waren, in combinatie met sterke luchtvervuiling. Ook viel op dat de klachten niet altijd direct gezien werden, maar ook tot 48 uur later optreden.

Minder hooikoorts in de natuur

Opvallend genoeg hadden de meeste deelnemers geen of alleen milde klachten wanneer ze zich begaven in graslanden of bossen, zeggen de onderzoekers. Terwijl die natuur júist een plek is waar mensen met hooikoorts denken dat ze klachten zullen krijgen. Daarmee zeggen de wetenschappers dat mensen met hooikoorts – bijvoorbeeld een berkenpollenallergie – niet per se de natuur hoeven te vermijden tijdens het pollenseizoen. Natuurlijk kun je beter niet in een bos met alleen maar hazelaars en berken gaan lopen, maar je kunt de stad prima verlaten.

Erger door luchtvervuiling

Sterker nog: je kunt de stad beter af en toe verlaten. Luchtvervuiling, zoals vooral in veel steden voorkomt, verergert de klachten voor mensen met hooikoorts alleen maar. “Luchtvervuiling tast het ademhalingssysteem aan, waardoor mensen gevoeliger worden voor stuifmeel”, legt Ben Somers, één van de onderzoekers, uit aan Het Laatste Nieuws. En dat is niet de enige oorzaak. “Onder invloed van luchtvervuiling produceren de bomen ook stuifmeel dat meer allergenen bevat en dus zwaardere allergische reacties kan uitlokken.” Dubbele pech dus, als je in een stad met veel stuifmeelrijke bomen woont.

Meer lezen over hooikoorts?

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ilse van RoekelGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden