Gezondheid

Waarom je juist met sokken aan moet slapen

slapen-sokken.jpg

Sommige mensen vinden het heerlijk om met sokken aan in bed te stappen, terwijl anderen er echt niet aan moeten denken. Behoor jij tot deze laatste groep? Dan is het toch echt het overwegen waard.

Het slapen met sokken heeft namelijk een positief effect op je nachtrust, zo blijkt uit een onderzoek van het Medisch Centrum Leeuwarden.

Warme voeten

Neuroloog en hoofdonderzoeker Jan den Heijer behandelt patiënten met slaapproblemen en  adviseert ze steevast om met sokken aan te slapen. “Het is absoluut zinvol. Warme voeten bevorderen het in slaap vallen.” Roy Raymann, slaapexpert bij Philips en secretaris van de Nederlandse vereniging voor Slaap-Waak Onderzoek beaamt dit. Om goed en snel te kunnen slapen, is het namelijk belangrijk dat de lichaamstemperatuur laag is en de huidtemperatuur hoog.

IJsklompen

“Mensen vallen eerder in slaap als de voeten warm worden door het dragen van de sokken.” Al heeft het volgens hem geen zin om met ijskoude voeten sokken te dragen. “De echte ijsklompen profiteren niet van het dragen van sokken omdat de kou wordt geïsoleerd. In dat geval moet je de voeten echt eerst verwarmen,” aldus Raymann.

Speciale sokken

Wat wel slecht kan zijn aan het dragen van sokken in bed, is dat de sokken (en dan voornamelijk de bovenrand) te strak kunnen zitten, waardoor de bloedtoevoer naar je voeten afneemt. Omdat dit niet de bedoeling is, kun je het beste kiezen voor sokken met een losse bovenrand of speciale bedsokken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Grazia
Foto | iStock

Ook interessant