Waarom je juist het beste 's ochtends kunt gaan wandelen
Onderschat nóóit de kracht van een goede stevige wandeling. Een echte wandeling zorgt ervoor dat je lichaam kleine aanpassingen maakt die je voeten, knieën en heupen versterken. Daarnaast geven lange en stevige wandelingen je uithoudingsvermogen een boost. Experts roepen van alles over wandelen, maar wat klopt nou wel en wat klopt niet?
En kun je beter 's ochtends je wandelschoenen aantrekken of liever 's avonds?
Calorieën verbranden
We weten allemaal: als je met wandelen meer verbrandt dan je binnenkrijgt, val je af. Maar de hoeveelheid calorieën die je verbrandt heeft met veel meer te maken. Denk aan je conditie, gewicht en hoe intensief je wandelt. Je kunt er grofweg van uitgaan dat je per kilometer ongeveer 60 tot 80 calorieën verbrandt. Maar let op: je moet dan wel stevig doorwandelen.
En als je dan gaat wandelen is het goed om op je houding te letten. Loop zo rechtop mogelijk en neem niet te grote stappen. Til je voeten niet te hoog op en probeer zo lichtvoetig mogelijk te lopen.
Tijdstip van wandelen
Tijdens het wandelen gaat je hartslag omhoog, helemaal als je de pas er lekker in hebt. Hierdoor pompt je hart meer zuurstof door je lichaam waardoor je meer energie krijgt. Je metabolisme versnelt, waardoor je lichaam de rest van de dag meer calorieën verbrandt. Dubbele winst dus! Wandelen schijnt daarnaast de kans op een hoge bloeddruk en zelfs de kans op Alzheimer te verkleinen, oftewel: trek die wandelschoenen aan en ga ervoor.
De dag positief beginnen
Ook is 's ochtends wandelen een manier om je dag positief te beginnen. Je hebt namelijk wat tijd voor jezelf én je bent extra gemotiveerd om goed te eten en van een wandeling dagelijkse routine te maken. Gunstig natuurlijk als je een ochtendmens bent. Bij avondmensen is het lichaam vroeg in de ochtend nog niet helemaal wakker. Maar, goed nieuws voor slechte slapers: direct bewegen als je wakker wordt, kan ervoor zorgen dat je een betere nachtrust hebt. Door gelijk je wandelschoenen aan te trekken, signaleert je brein dat je wakker moet zijn en andersom dus wanneer je moet gaan slapen. Zet de wekker vanaf morgen maar een half uurtje eerder!
Bron | Hardlopen.nl