null Beeld

Waarom je je juist niet warmer moet aankleden als het koud is

Zodra de temperaturen zakken, zijn de meeste mensen geneigd om zich extra warm aan te kleden. Een sjaal om, handschoenen aan en als het écht koud is ook nog thermo-onderkleding. Maar wat blijkt? Je kunt je beter niet warmer aankleden dan anders. Het is voor je gezondheid namelijk heel goed om het af en toe een beetje koud te hebben.

Volgens Wouter van Marken Lichtenbelt, hoogleraar Ecologische Energetica en Gezondheid aan de Universiteit Maastricht, is het goed voor je hart en bloedvaten om het af en toe een beetje koud te hebben. Hij pleit er dan ook voor om de thermostaat thuis niet constant op 20 graden te zetten.

Meer energie verbruiken

De onderzoeksgroep van de hoogleraar doet al jaren onderzoek naar thermoregulatie. “Als je het koud hebt, gaat je lichaam meer energie verbruiken”, zo legt hij uit aan Nu.nl. “Voor een deel gebeurt dat door te rillen. Maar ook voordat je gaat rillen is je energieverbruik een stuk hoger. Tot wel dertig procent zelfs.” Nu denk je misschien, waarom zou ik in hemelsnaam vrijwillig gaan kou lijden? Maar volgens de hoogleraar went milde kou op den duur. “Als je jezelf regelmatig aan kou blootstelt, ga je het zelfs redelijk comfortabel vinden.”

Lees ook:

Van nat haar word je verkouden en nóg meer gezondheidsfabels

Goed tegen de coronakilo's

Doordat je energieverbruik hoger ligt als je het koud hebt, verbrand je ook weer meer calorieën. En dat is alleen maar mooi meegenomen. “We eten te veel en verbranden te weinig. Wij proberen daarom op een andere manier naar energieverbruik te kijken, ook in de strijd tegen overgewicht”, aldus Van Marken Lichtenbelt.

Hartvaatstelsel trainen

Daarnaast is het ook nog eens goed voor je hart en

bloedvaten om het af en toe koud te hebben. “We weten we dat juist een variatie

in omgevingstemperatuur het gezondst voor ons lichaam is. Heb je het warm, dan

gaat er meer bloed naar je huid. Op die manier voert je lichaam de warmte af.

Heb je het koud, dan gebeurt het tegenovergestelde. De bloedvaten in de huid

vernauwen en het bloed trekt zich als het ware terug.” Deze aanpassingen vragen

nogal wat van je hart en bloedvaten. “En dat is gezond. Je traint als het ware

je hartvaatstelsel. Er zijn bovendien aanwijzingen dat dit ook onze

suikerhuishouding, de insulinegevoeligheid, verbetert.”

Niet warmer aankleden

Als je dus graag wat extra energie wilt verbruiken én je hartvaatstelsel wil trainen, dan kun je volgens hem de temperatuur in je huis het beste laten variëren tussen de 17 en 20 graden en je soms ook gewoon niet warmer aankleden als je het koud hebt. “Je moet het niet overdrijven natuurlijk, maar van een beetje kou heeft nog niemand iets gekregen. Behalve dus een betere stofwisseling en een gezonder lichaam.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nu.nl

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden