null Beeld

Waarom je je huid moet controleren op verdachte plekjes

Controleer jij wel eens een verdacht plekje op je huid? Nee? Je bent niet de enige, want uit cijfers van de Stichting Melanoom blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders tussen 20 en 50 jaar niet vaak genoeg controleert op verdachte plekjes.

De stichting wijst erop dat het controleren van verdachte plekjes levens kan redden. 99 procent van de mensen die huidkanker krijgen, overleeft de ziekte doordat ze er vroeg bij zijn. Om mensen bewust te maken van het belang om jezelf te controleren, beginnen ze vandaag met de campagne ‘How to check a guy in 20 seconds’:

3 vragen over huidkanker

Dr. Soe Janssens, dermatoloog bij het Huid- en Melanoom Centrum Antoni van Leeuwenhoek, geeft uitleg over hoe je je huid beschermt en hoe je deze kunt (laten) checken op verdachte plekjes.

1. Wat zijn de gevaren van de zon?

"Je hoeft de zon niet strikt te mijden, als je maar zorgt dat je niet verbrandt. De meestvoorkomende vorm van huidkanker is basaalcelcarcinoom en die heeft een heel duidelijke relatie met verbranding door de zon."

2. Hoe bescherm je je huid het best?

"Een parasolletje is helaas nog niet doorgebroken in het modebeeld, maar werkt fantastisch. Ik neem vaak een paraplu mee als het mooi weer is. Dan heb je op een warme dag je eigen schaduw. Daarnaast moet je tussen 11.00 en 16.00 uur direct zonlicht mijden en als dat niet kan, elke twee uur smeren met factor 30 tot 50. Gelukkig is er ook steeds meer aandacht voor uv-werende kleding. Die heeft een speciale coating, of steviger geweven. Ideaal voor kinderen aan het strand."

3. Kun je jezelf op verdachte plekjes controleren?

"Er zijn signalen waar je op kunt letten. Zoals rode plekjes die niet meer weggaan, snel gaan bloeden of langzaam groter worden. Ook bultjes met een verhoornd laagje erop, die dus wat harder zijn en gevoelig bij aanraking, zijn een alarmsignaal. Net als moedervlekken die gaan bloeden, van vorm veranderen of meerkleurig zijn, zoals rood, paars, zwart en bruin. Elk plekje dat je niet begrijpt, verdient de aandacht."

Bron | huidkanker.pro en RTLnieuws.nl

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden