null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je in het weekend beter niet kunt bankhangen

Na een drukke periode kunnen we soms enorm verlangen naar een dagje niksen. Gewoon op een regenachtige zondagmiddag niks anders doen dan een beetje bankhangen en je favoriete serie kijken. En wat is er tijdens de vakantie nou lekkerder dan een hele middag luieren aan het strand? Toch kun je ook op deze rustdagen, volgens neuropsycholoog Erik Scherder, toch beter iets actiefs gaan doen.

Voor je hersenen is zo’n zorgeloos luierdagje namelijk alles behalve goed!

Witte stof

Het geheim voor een gezond brein zit volgens hem in een actief leven. Dat betekent dat je je bovenkamers dagelijks voldoende uitdaging moet bieden. Door elke dag dingen te doen, die moeite kosten, dwing je je hersenen om nieuwe verbindingen tussen de verschillende delen van het brein aan te gaan. Daar staat tegenover dat je door een dagje bankhangen juist zenuwcellen verliest. “Dat we een rustig leven als goed beschouwen, is dus onterecht”, legt Scherder uit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Actief op een rustdag

Natuurlijk betekent dit niet dat je je maar moet overláden met stress. Want ook te veel prikkels zijn niet goed voor het brein. Heb je een rustig dagje op de planning staan? Dan doe je er goed aan om op die dag bijvoorbeeld zoveel mogelijk te bewegen. Even de trap op en neer is niet voldoende. Het heeft volgens Scherder pas zin als je elke dag minimaal 30 minuten aaneengesloten wandelt, fietst of traploopt. Zware sporten mógen uiteraard ook. Maar let op: het moet écht elke dag. Wie een gemiste dag wil compenseren door de dag erop twee keer zoveel te bewegen, komt volgens Scherder van een koude kermis thuis.

Wil je toch graag een avondje lummelen op de bank? Dan doe je dat dus het beste na een drukke werkdag, en niet wanneer je vrij bent.

Bron| AD

Beeld| iStock

null Beeld

Heb je zin om iets actiefs en gezelligs te plannen? Trek je vriendinnen van de bank af en kom naar de Margriet Winterfair! Bestel hier alvast je kaarten, zodat je iets hebt om naar uit te kijken!

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden