Margriet logo
eczeem zomer Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Waarom je in de zomer soms meer last hebt van eczeem

Over het algemeen heeft zonlicht een positief effect op eczeemklachten. Toch kan de huidaandoening ook in de zomermaanden oplaaien. Déze factoren spelen daarbij een rol en dit kun je eraan doen.

Een korte uitleg.

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, komt het meest voor. Er is dan sprake van een acute aanval, die een paar dagen of weken duurt, of van een chronische fase. Kenmerken van constitutioneel eczeem zijn roodheid, jeuk, een droge en schilferige huid, verdikking van de huid, blaasjes of blaren en bacteriële infecties. Een van de factoren die klachten van eczeem verergert, is een droge huid. Als de verwarming op volle toeren draait, en de lucht daardoor erg droog is, kunnen de klachten verergeren. De huidaandoening zorgt daarom vooral in de winter voor problemen.

Eczeem in de zomer

Zonlicht kan de klachten van eczeem verminderen, omdat het een remmend effect op het afweersysteem heeft. Een overactief afweersysteem, waardoor je huid heftiger reageert op prikkels, speelt mogelijk een rol in het ontstaan van eczeem. De meeste mensen met eczeem hebben in de zomermaanden minder klachten, maar dat hoeft niet. Soms kan het door de hoge temperaturen zelfs heviger worden. “Opvlammingen in de zomer kunnen ontstaan doordat mensen actiever zijn, meer zweten, vaker douchen en te agressieve zeep gebruiken voor hun gevoelige huid”, legt dermatoloog Dr. Jeffery Fromorowiz. Zweet, warmte en een hoge luchtvochtigheid kan klachten, zoals jeuk, dus verergeren. Wees daarom voorzichtig met zeep en smeer de huid goed in met een voedende crème. Ook deze factoren vergroten de kans op klachten.

Bron | Well + Good, Huid en Arbeid

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden