Waarom je in de winter vaker moet plassen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je in de winter vaker moet plassen

Merk jij dat je vaker moet plassen in de winter? Je bent niet de enige. Veel mensen ervaren dit. Zeker als je een overactieve blaas hebt of in de overgang zit, kun je hier nog meer last van krijgen zodra het kwik daalt. Maar hoe komt dat eigenlijk?

En kun je daar ook iets tegen doen?

Vaker plassen in de winter

Dat we vaker moeten plassen in de winter (of een ander moment als het koud is), dat is geen puur toeval. Uroloog John Heesakkers van het UMC St Radboud in Nijmegen legde eerder aan Trouw al uit dat hij de klachten in de wintermaanden ook ziet toenemen. Vooral bij mensen die al plasklachten hebben, kan het koude weer de problemen erger maken. Dat je in de winter vaker het gevoel hebt dat je moet plassen komt volgens Heesakkers waarschijnlijk doordat de huid rondom de plasbuis kouder wordt. Doordat de plasbuis al heel gevoelig is, kun je bij kou sneller die aandrang voelen. Volgens de uroloog gebeurt dit bijvoorbeeld ook als je met blote voeten over een koude vloer loopt.

Meer last in of na de overgang

Het gevoel dat je vaker moet plassen in de winter kan ook erger worden in of na de overgang. Dat komt doordat tijdens de overgang de bescherming van het slijmvlies rond je plasbuis afneemt. Hierdoor raakt de plasbuis volgens Heesakkers sneller geïrriteerd.

Lees ook: Met déze tips blijf ook jij je blaas de baas (zélfs na de overgang)

Meer klachten bij een overactieve blaas

Moet je vaker dan acht keer per dag plassen en moet je er ook ’s nachts vaker uit voor een bezoek aan het toilet? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een overactieve blaas. Hierdoor moet je bijvoorbeeld vaak ook plotseling heel nodig, waardoor je het haast niet kunt ophouden. Een overactieve blaas kan al vervelend zijn, maar in de winter kunnen die klachten zelfs nog erger worden. Volgens onderzoek uit 2019 gepubliceerd in de International Urology Journal blijkt hier inderdaad een verband.

Aan Well + Good legt bekkenbodemfysiotherapeut Heater Jeffcoat uit dat dat koude weer kan zorgen voor een lagere lichaamstemperatuur. En dat kan weer invloed uit oefenen op de spieren rond je blaas, waardoor je sneller aandrang voelt. Daarnaast herverdeelt je lichaam je bloed bij kou om onderkoeling te voorkomen. Hierdoor zou je bloed mogelijk sneller naar je nieren gaan, waardoor er meer urine geproduceerd kan worden en je dus vaker moet plassen.

Kun je hier iets tegen doen?

Als je in de winter veel last ervaart doordat je vaker moet plassen, kan het helpen om zoveel mogelijk binnen te blijven als het buiten erg koud is. Moet je toch naar buiten? Kleed je dan warm aan en zorg dat de huid rond de plasbuis niet te veel afkoelt. Een broek in plaats van een jurkje of rokje, en lange warme jas en een panty onder je kleding kunnen bijvoorbeeld helpen. Daarnaast kun je eten en drinken die je blaas extra kunnen prikkelen, zoals producten met alcohol en cafeïne, beter laten staan. Hoewel je misschien sneller een volle blaas hebt, is het wel belangrijk om goed te blijven drinken in de winter. Heb je heel veel last van klachten? Neem dan contact op met de huisarts of een bekkenbodemfysiotherapeut voor advies.

Bron | Trouw, Well + Good
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden