Waarom je in de winter vaker last kunt hebben van een bloedneus
Heb je in de winter vaker last van een bloedneus? Je bent niet de enige en puur toeval is het ook niet. Er zijn namelijk een paar factoren die ervoor zorgen dat je sneller een bloedneus krijgt. We leggen je uit hoe dat komt.
En kun je een bloedneus in de winter ook voorkomen?
Vaker een bloedneus in de winter
Dat je in de winter vaker last kunt hebben van een bloedneus, dat heeft met twee factoren te maken: weersverandering en verkoudheden.
Droge lucht
In de winter is de lucht droger, waardoor het slijmvlies in je neus sneller kan uitdrogen. In dat slijmvlies zitten kleine bloedvaatjes die in dit geval makkelijker stuk kunnen gaan, waardoor je een bloedneus krijgt. Ook in huis is de lucht in de winter vaak droger. Om te voorkomen dat je telkens op de bank zit met een bloedneus is het dus verstandig om de droge lucht tegen te gaan. Dat doe je bijvoorbeeld door een luchtbevochtiger te gebruiken, verwarmingsbakjes met water aan de kachel te hangen, de badkamerdeur na het douchen open te laten staan en natte was binnen te laten drogen.
Verkoudheid
Daarnaast ontkomen veel mensen in de winter niet aan een verkoudheid en ook dat kan een bloedneus veroorzaken. Dat komt doordat het slijmvlies in je neuskeelholtes bij een verkoudheid opzwelt. De bloedvaatjes in het slijmvlies kunnen vervolgens bij druk ook opzwellen en openbarsten. Dat gebeurt bijvoorbeeld vaak als je je neus moet snuiten.
Een bloedneus door neusspray
Wil je een bloedneus bij een verkoudheid voorkomen? Dan kan neusspray de redder in nood zijn. Door het stofje xylometazoline in de spray slinkt je slijmvlies namelijk, waardoor de adertjes minder snel zullen knappen. Let wel op: dat stofje tegen een bloedneus werkt ook verslavend. Als je dit te vaak gebruikt dan kan je slijmvlies hieraan wennen, waardoor neusspray minder goed werkt. Gebruik het daarom nooit langer dan zeven dagen achter elkaar. Daarnaast kan neusspray in sommige gevallen juist ook een bloedneus veroorzaken, al gaat het om een zeldzame bijwerking.
Lees ook:
5 redenen waarom je verkoudheid maar niet overgaat
Wat te doen bij een bloedneus?
Heb je toch een bloedneus te pakken? Geen zorgen. Hoewel er flink wat bloed uit je neus kan komen, kan dit zelden kwaad. In de meeste gevallen gaat een bloedneus vanzelf snel weer over. Je kunt het beste rustig gaan zitten, je neus snuiten en daarna je neus vlak onder je neusbeen dichtknijpen. Buig hierbij je hoofd licht voorover en adem rustig door je mond. Blijf minimaal vijf minuten zo zitten. Neem contact op met je huisarts als het bloeden na twee keer vijf minuten je neus te hebben dichtgeknepen nog niet is gestopt.
Bron | Trouw, Gezondheid en Wetenschap, KNO, Thuisarts, Woonmooier
Beeld | Getty Images