null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je ideale gewicht waarschijnlijk anders is dan je denkt

Is het jouw voornemen om een paar kilo af te vallen zodat je weegschaal je ideale gewicht weer aangeeft? Kijk dan even kritisch of jouw streefgewicht wel haalbaar is. Veel mensen baseren dit getal namelijk op hele onrealistische doelen.

Wist je bijvoorbeeld dat een BMI helemaal niks zegt over je gezondheid? Het is bedacht door een wiskundige die alleen maar mensen wilde categoriseren voor een onderzoek.

Ideale gewicht?

Een gunstige BMI zegt volgens psycholoog Jennifer Rollin niet per se of een streefgewicht dat daaraan voldoet ook gezond is. En ook het aanhouden van je gewicht toen je nog studeerde of naar school ging is volgens Rolin niet realistisch. "We zijn echt niet voorbestemd om eeuwig met het lichaam van een achttienjarige rond te huppelen." Toch hongeren we onszelf uit tot we dit ideale streefgewicht hebben bereikt. En dat gaat nog als eens ten koste van ons levensgeluk.

Onbereikbaar en zinloos

Wist je dat 97 procent van de mensen die op dieet gaat en afvalt binnen één tot drie jaar weer op hun oude gewicht zit? En zeg nou zelf, waarom zou je een groot deel van je leven alles ontzeggen terwijl je misschien maar een paar weken daadwerkelijk op je streefgewicht zit? Volgens Rollin is het daarom beter om ons 'ideale gewicht' los te laten en gewoon te genieten. "Door op een positieve manier om te gaan met eten, kun je veel meer energie stoppen in wat echt belangrijk is in het leven. Niemand zal je aan het einde van je leven herinneren op basis van je gewicht of kledingmaat", aldus de psycholoog.

Positief omgaan met eten

Ons werkelijke ideale gewicht is volgens Rollin al lang genetisch bepaald. Ze stelt dat ieder lichaam ernaar streeft om een bepaald minimum gewicht te behouden. "Net zoals dat sommige mensen groot of klein zijn, zijn sommigen van nature wat zwaarder of slanker", aldus Rollin. "Een gezond en jouw ideale gewicht is er één waarbij je met vrienden een avondje uit eten gaat en er ook van kan genieten."

Vuistregels

Maar hoe zorg je er dan voor dat je niet al te positief om gaat met eten, waardoor je enorm uitdijt? Volgens Rollin is het belangrijk om je daarvoor aan een aantal vuistregels te houden. Zo is het belangrijk dat je altijd blijft luisteren naar je honger- en verzadigingsgevoel. Ook raadt ze aan om een sport te zoeken die je graag doet. Laat het nummer op de weegschaal daarbij niet bepalen hoeveel je eet of hoeveel je sport en maak van eten geen vorm van afleiding. Probeer daarnaast geen voedingsgroepen uit te sluiten.

Lees ook

Dít dieet is opnieuw verkozen tot gezondste eetpatroon

Bron | GoedGevoel

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden