Margriet logo
Sick girl having health problem flue allergy symptoms coughing holding napkin alone in bedroom at home. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je hoestbuien ’s nachts altijd veel erger zijn

Je herkent het vast: al de hele dag loop je rond met een vervelend kuchje. En zodra je in bed stapt, lijkt het nog eens duizend keer heviger te worden. Maar hoe komt het eigenlijk dat je ’s nachts altijd veel ergere hoestbuien hebt?

Er is maar weinig zo vervelend als nachtenlang wakker liggen door een vervelende kuch. Gelukkig zijn er een paar manieren op de kans op nachtelijke hoestbuien te verkleinen.

Verkoudheid

Door te hoesten probeert je lichaam de luchtwegen, keel en longen op te ruimen zodat bacteriën en virussen je lichaam niet in kunnen óf juist door de kracht van de hoest je lichaam weer verlaten. Een vervelend kuchje wordt meestal veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Daarbij is er een hoop slijmvorming, dat zorgt bijvoorbeeld ook voor je verstopte neus. Zodra je in je bed gaat liggen, glijdt dat slijm door je keel naar beneden de keel in. Daardoor wordt je hoestreflex geprikkeld: je lijf wil immers alle indringers zo snel mogelijk je keel en luchtwegen weer uit hebben. Die zenuwen zorgen op hun beurt dus weer voor een stevige hoestbui.

Hoestbuien 's nachts door droge lucht

Daarnaast is de lucht 's nachts vaak droger. Dit veroorzaken we meestal zelf, door bijvoorbeeld de verwarming aan te zetten in je slaapkamer. Je luchtwegen en slijmvliezen moeten extra hard werken in die droge lucht, waardoor je lichaam extra veel slijm aanmaakt. Dit slijm glijdt ook weer door je keel naar beneden en veroorzaakt hoestbuien. Als de lucht in je slaapkamer erg droog is, word je meestal ook wakker met een erg droge mond en droge neusslijmvliezen.

Maagzuur

Heb je last van een droge hoest 's nachts, maar verder geen verkoudheidsklachten? Dan zou maagreflux ook de oorzaak van jouw problemen kunnen zijn. Bij maagreflux komt de zure inhoud van de maag in de slokdarm weer omhoog. Misschien ken je het wel onder de namen brandend maagzuur of zure oprispingen. Als dit zuur uit je maag de keel bereikt, kan het tot irritatie leiden, wat vervolgens weer kan zorgen voor hoestbuien. Als je gaat liggen, zijn je maag en keel op dezelfde hoogte. Daardoor kan het maagzuur makkelijker naar je keel stromen, en hebben mensen dus 's nachts vaker last van maagreflux. Als dit de oorzaak van je hoestbuien 's nachts is, kan dit meestal verholpen of in ieder geval geminderd worden door maagzuurremmers te slikken.

Wat kun je doen tegen hoestbuien 's nachts?

Hoewel je nachtelijke hoestbuien niet volledig kunt vermijden tijdens een verkoudheid, kun je het jezelf wel íéts aangenamer maken. Daarvoor hebben we de volgende tips:

  1. Gebruik de normale middelen die helpen bij een verkoudheid, zoals neusspray, paracetamol of een inhalatiezalf.
  2. Leg een extra kussen onder je hoofd, zodat je niet meer plat ligt en het slijm de zenuwen minder kan prikkelen.
  3. Als je slaapkamer 's nachts te droog is, kun je kiezen om te investeren in een goede luchtbevochtiger. Wil je een simpelere oplossing? Zet dan een raam of deur open, zodat er meer frisse lucht naar binnen kan. Als het mogelijk is, kun je er ook voor kiezen om overdag én 's nachts de verwarming in je slaapkamer uit te zetten.
  4. Wees goed voorbereid: meestal kun je flinke hoestbuien, vooral bij een droge kriebelhoest, wel stoppen door een slok water te nemen, of even op een dropje te sabbelen. Leg daarom altijd wat keelsnoepjes op je nachtkastje tijdens een verkoudheid, en zet een glas water klaar.

Huisarts of specialist

Als de hoestbuien meer dan drie weken aanhouden, pijnlijk of hardnekkig zijn, benauwdheid veroorzaakt of als je bloed of bloederig slijm ophoest, is het belangrijk om een huisarts of specialist te raadplegen. Zij kunnen dan uitzoeken wat de oorzaak is van je hoest, en de juiste medicijnen of behandeling voorschrijven.

Bron | A. Vogel, Popsugar, Máxima MC

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden