null Beeld

Waarom je het beste in je elleboog kunt niezen (en dus niet in je hand)

Breng jij ook automatisch je hand naar je mond wanneer je moet niezen? Niet doen! Hiermee verspreid je de griep namelijk eerder dan wanneer je gewoon een in zakdoek of in je elleboog niest.

Dat beweert Viviane van Casteren van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV).

Niet meer laten inenten

“De stijging van het aantal griepgevallen doet zich voor in alle leeftijdscategorieën. Jongeren, volwassenen, bejaarden: iedereen wordt aangetast,” zo vertelt Van Casteren. Je nog laten inenten heeft volgens haar geen zin. “Daar is het nu te laat voor. Het duurt nog twee weken na je inenting voor je beschermd bent.”

Niezen in je elleboog

Wat dan wel helpt? Niezen in een papieren zakdoek en die dan weggooien. En als je geen zakdoek bij je hebt in je elleboog niezen in plaats van je handen voor je neus houden. “Dit klinkt misschien een beetje raar, maar dit helpt écht goed tegen de verspreiding van de griep,” aldus Van Casteren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nieuwsblad

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden