Margriet logo
null Beeld

Waarom je het best op je zij kunt slapen

De een slaapt op z’n buik, de ander op de rug en weer een ander op de zij. Voor wie het liefst op de zij ligt, is er goed nieuws. Het reinigingsproces in de hersens werkt bij zijslapers namelijk het efficiëntst, wat het risico op het krijgen van neurologische aandoeningen, zoals alzheimer en parkinson, kan verkleinen.

Dat blijkt uit onderzoek van de New Yorkse Stony Brook University gepubliceerd in Journal of Neuroscience. Onderzoekers bekeken via MRI-scans hoe het reinigingsproces in de hersens werkt en vergeleken die werking bij proefpersonen in verschillende slaaphoudingen. Hieruit kwam naar voren dat het reinigingsproces bij mensen die op hun zij slapen efficiënter werkt dan bij mensen die een andere slaaphouding aannemen.

Tijdens het reinigingsproces worden toxines in de hersens verwijderd. Dat is belangrijk, want als ze zich te lang opstapelen kan dat op de termijn leiden tot de ziekte van Alzheimer, Parkinson of andere neurologische aandoeningen. Het belang van een goede nachtrust wordt dus eveneens door deze studie benadrukt.

Bron | ScienceDaily

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden