null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je geen lammetjes mag knuffelen als je zwanger bent

Dat je als zwangere vrouw goed moet letten op wat je eet en drinkt, is algemeen bekend. Maar wist je dat je ook een bezoekje aan de kinderboerderij beter even kunt uitstellen?

Geiten en schapen kunnen namelijk ongemerkt bepaalde bacteriën met zich meedragen.

Zwanger

Vrouwen die zwanger zijn, lopen meer risico op bepaalde ziektes dan andere vrouwen. Tijdens een zwangerschap moet je daarom extra voorzichtig zijn wat betreft hygiëne en voeding. Maar ook bij een bezoek aan een (kinder)boerderij moet je goed opletten. Geiten en schapen kunnen namelijk bepaalde ziekteverwekkers met zich meedragen die schadelijk zijn voor vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden.

Beter niet naar de kinderboerderij

Via de wol van schapen kunnen geïnfecteerde stofdeeltjes in de lucht komen. Wanneer je deze inademt kunnen deze in het vruchtwater belanden. Door het inademen van die stofdeeltjes kunnen moeder en kind daardoor besmet raken met diverse ziektes als Toxoplasmose, brucellose, rode hond, Chlamydophila en Q-koorts. Deze ziektes kunnen onder andere het risico op een miskraam verhogen. De gezondheidswaarschuwing geldt het hele jaar door, maar is extra van kracht tijdens de lammerperiode in het voorjaar. Tijdens de geboorte van lammeren is er een verhoogd risico op het vrijkomen van de micro-organismen die deze ziektes veroorzaken.

Geiten en schapen

Wanneer je zwanger bent, of wilt worden, kun je geiten- en schapenstallen dus het beste vermijden. Ook dieren die er gezond uitzien kunnen namelijk ziektes met zich meedragen en overdragen. Ook het contact met stro, voer en mest van andere dieren wordt afgeraden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | DokterDokter

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden