Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je eigenlijk een krukje zou moeten gebruiken tijdens het poepen

krukje-poepen.jpg

Voor sommige mensen gaat het doen van een grote boodschap moeiteloos: ze hoeven alleen maar te gaan zitten en de klus is geklaard. Maar er zijn ook mensen die problemen ervaren met hun stoelgang. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met persen, bloed in hun ontlasting of ze krijgen niet alles eruit. Behoor jij tot die laatste groep? Dan is het tijd om iets aan je houding te gaan doen!

De manier waarop je op de wc zit, is cruciaal voor je stoelgang. Voor mensen die moeite hebben met poepen, kan de zogeheten squat-houding uitkomst bieden.

Squatten

Nu denk je bij squatten misschien aan sporten, maar dat is natuurlijk niet wat wij bedoelen. Het gaat er eigenlijk om dat je op de wc dezelfde houding aanneemt als je zou doen tijdens het squatten, met behulp van een krukje. Om door te krijgen hoe dat werkt, moet je eigenlijk eerst weten wat er zich allemaal in je lichaam afspeelt tijdens het poepen.

Sluitspieren

Tijdens het doen van een grote boodschap is het belangrijk dat je binnenste sluitspier zich ontspant. Dat is iets wat je zelf bewust moet doen, maar wat niet bij iedereen lukt. Ook moet je buitenste sluitspier zich ontspannen, maar dat is iets waar je zelf geen invloed op hebt. Dat wordt namelijk gedaan door het autonome zenuwstelsel.

Zó werkt het

Als het je zelf niet goed lukt om je binnenste sluitspier te ontspannen, kan het helpen om een laag krukje voor je toilet neer te zetten en ‘gehurkt’ op de toiletpot te gaan zitten. Op die manier kan je binnenste sluitspier zich gemakkelijker ontspannen. In de squat-houding staat het laatste stuk van je dikke darm loodrecht op de anus. Daardoor krijgt het autonome zenuwstelsel de signalen dat de binnenste sluitspier zich kan ontspannen, zodat het poepen gemakkelijker gaat.

Voor iedereen

Een krukje is overigens niet alleen maar nuttig voor mensen die last hebben van hun stoelgang. Het kan ook helpen om problemen te voorkomen, zoals aambeien. Het kan dan ook geen kwaad om vanaf nu een krukje in je toilet te zetten!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Balanza
Foto | iStock

Ook interessant