Waarom je echt áltijd met de deuren dicht moet slapen

Waarschijnlijk denk je er helemaal niet zo bewust over na om, voordat je naar bed gaat, alle deuren in huis te sluiten (behalve dan de buitendeur), maar uit onderzoek blijkt dat het vele malen veiliger is om met de deuren gesloten te slapen. Waarom is dat eigenlijk?  

Uit een praktijkproef van de Brandwonden Stichting en de brandweer blijkt dat het dichtdoen van de deuren bijna drie keer zo veel tijd geeft om te vluchten bij brand. Volgens de stichting is er in het geval van open deuren na 3,5 minuut al geen overleefbare situatie meer. In het geval van gesloten deuren is dit meer dan 10 minuten. En dat is kostbare tijd die je leven kan redden. Toch laat 40% van de Nederlanders de binnendeuren ’s nachts openstaan.

Een eenvoudige handeling die levens kan redden

Met de deuren dicht slapen zorgt ervoor dat je tijd wint om uit huis te vluchten wanneer er brand uitbreekt. Hoe dat precies zit?

Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting hebben het volgende antwoord geformuleerd: ‘Veel mensen sluiten de binnendeuren niet bij het naar bed gaan, terwijl de overlevingskans bij een woningbrand extreem toeneemt wanneer de deuren gesloten zijn en blijven. Er zijn praktijkvoorbeelden waar de brandweer mensen heeft kunnen redden uit een pand, omdat de deuren in de ruimte waar de mensen zich bevonden gesloten waren.’ Door de slaapkamerdeur gesloten te houden tijdens de nacht kan de giftige rook die vrijkomt bij een brand nog een tijdje worden weggehouden. Die giftige rook noemt de BrandwondenStichting de grootste bedreiging bij brand.

In dit filmpje zie je precies wat het effect is van een binnenbrand in het geval van dichte en open deuren:

Zonder rookmelder word je niet wakker

Natuurlijk is het ook van belang dat de rookmelders in huis geregeld worden gecontroleerd. Want uit onderzoek blijkt ook dat in 70% van de huizen waar een rookmelder hang, maar 45% van de rookmelders echt werkt. Zonder rookmelder, zo zegt de stichting, word je niet wakker in die paar minuten die een brand nodig heeft om je van het leven te beroven.

Ook is het belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen aan rookmelders. Meer dan 65% van de ondervraagden doet dat niet. Slimme tip: een paar keer per jaar het stof van een rookmelder zuigen. Op verkleindekansopbrand.nl vind je meer handige tips.

Bron: Ouders van Nu, brandwondenstichting.nl

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden