MDL-arts legt uit: deze eethouding kun je beter vermijden Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

MDL-arts legt uit

Waarom je deze houding tijdens én na het eten beter kunt vermijden

Je houding tijdens en vlak na het eten, kan invloed hebben op je spijsvertering. En daar kun je last van krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van boeren of brandend maagzuur. Eten jullie weleens op de bank met het bord op schoot, of vind je het heerlijk om even te liggen na het eten? Lees dan vooral even verder.

Een maag-darm-leverarts raadt dat namelijk af en legt ook uit waarom. En sommige mensen moeten extra op hun eethouding letten...

Brandend maagzuur

Met een volle buik voelt het misschien lekker om even languit op de bank te gaan liggen. Maar: “Als je gaat liggen na het eten, bestaat de kans dat het eten dat je zojuist hebt ingenomen – dat zich een weg heeft gebaand door je slokdarm en naar de ingang van je maag – weer terug beweegt, nu met wat zuren van de maag en tot in je keel”, legt MDL-arts Peyton Berookim uit aan Well+Good. Dit staat ook wel bekend als reflux. Met andere woorden: je werkt de natuurlijke gang van de spijsvertering van je eten dus wat tegen in je liggende houding. Je kunt dit merken aan een brandend gevoel in je keel en/of borst, een zure smaak in je mond of boeren, legt de expert uit. Maar ook aan hoesten, omdat de reflux je luchtweg kan irriteren.

De beste houding om in te eten

Het kan ook heerlijk zijn om met een bord op schoot op de bank te kruipen. Maar ook dat komt je eethouding niet ten goede, zeker als je een lekkere onderuit-zak-bank hebt. Uit onderzoek blijkt dat een rechtop zittende lichaamshouding tijdens het eten je maag, darmen en algehele spijsvertering ten goede komt. Staand ook, al is dat natuurlijk niet zo comfortabel en praktisch. Je maag leegt zich sneller en je neemt sneller en beter belangrijke voedingsstoffen uit het eten op.

Deze mensen moeten extra op hun eethouding letten

Kortom: het is geen ramp, maar je kunt zowel tijdens als vlak na het eten beter niet gaan liggen. “Het gaat simpelweg tegen de natuurlijke richting van een gezonde spijsvertering in”, aldus Berookim. En hij benadrukt dat dit vooral voor mensen met een gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) of een aandoening zoals een middenrifbreuk belangrijk is om te weten.

Liggen na het eten? Zólang moet je wachten

Maar hoelang kun je dan precies het best wachten tot je lekker onderuit op de bank gaat liggen? Tenminste dertig minuten, adviseert de MDL-arts. Of stop wat kussens onder je rug, zodat je toch nog zo rechtop mogelijk zit. Maar wil je naar bed, wacht dan tenminste twee uur, aldus de expert. Heb jij toevallig GERD? Uit onderzoek blijkt dat je dan het best drie tot vier uur kunt wachten met naar bed gaan na het eten.

Bron | Well+Good

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden