Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je de onderkant van je ijshoorntje beter niet kunt opeten

onderkant-ijshoorntje.jpg

Stiekem vinden wij de chocoladepunt het lekkerste deel van een ijshoorntje. Dat zo’n puntje niet bepaald gezond is, snappen we ook wel. Maar wist je dat dit laatste hapje zelfs slechter voor je is dan de hele bovenkant van ijs, nootjes én chocoladestukjes bij elkaar?

Dat beweert althans Bert Weckhuysen, hoogleraar anorganische chemie en katalyse aan de Universiteit Utrecht.

Smeltpunt ijsje

Het zit zo: om te voorkomen dat het chocoladepuntje tijdens het eten van het ijsje smelt (wat al snel gebeurt als je zo’n hoorntje in je warme handen houdt), is het belangrijk dat de chocolade zo lang mogelijk hard blijft. Om dit voor elkaar te krijgen worden de onverzadigde vetten in chocolade omgezet in verzadigde vetten.

Lees ook: welke ijsjes zijn goed voor de lijn?

Boordevol verzadigde vetten

Dat omzetten in verzadigde vetten gebeurt door middel van een scheikundig trucje; een katalyse-reactie. Door het omzetten van de vloeibare vetten in vaste stof verandert het smeltpunt van de chocolade. Het onderste puntje bevat door dit proces méér verzadigde vetten dan al het roomijs aan de bovenkant.

Best schokkend, toch?

Bekijk hier de volledige uitleg van Bert Weckhuysen:

Bron | AD
Foto | iStock |

Ook interessant om te lezen

Ook interessant