null Beeld

Waarom je contactlenzen beter niet in de badkamer kunt bewaren

Veel mensen doen hun contactlenzen in de badkamer uit en laten ze daar 's nachts ook liggen. Maar volgens experts kun je de lenzenhouder beter op een andere plek bewaren, zeker als je gevoelige of kwetsbare ogen hebt. Dit is waarom.

De badkamer lijkt de ideale plek om je lenzen in en uit te doen en te bewaren. Zeker als je ze regelmatig wilt schoonmaken, zoals wordt geadviseerd!

Rondvliegende bacteriën

Helaas is de kans op besmetting met bacteriën het grootst in een vochtige omgeving. Dat komt doordat bacteriën goed gedijen in een vochtige omgeving. Wastafels, spiegels en kranen vormen sowieso een besmettingsrisico, aldus oogartsen, omdat we ze vaak aanraken. Heb je een wc in de badkamer? Tijdens het doorspoelen vliegen er minuscule waterdruppels met bacteriën door de lucht. Die kunnen op het doosje terechtkomen. Als je lenzen open en bloot in de lenzenhouder liggen, kunnen ziekmakende bacteriën zoals salmonella en E.Coli letterlijk op je lenzen landen.

Droge ruimte

Dat betekent niet dat je geheid een ernstige ooginfectie zult oplopen als je je lenzenhouder in de badkamer hebt liggen. Veel mensen doen het al jaren zo, zonder ooit problemen te hebben gehad. Maar als je kwetsbare ogen hebt of er gewoon zo goed mogelijk voor wilt zorgen, dan kun je je lenzenhouder het best in een droge ruimte leggen zodra je je lenzen erin hebt gedaan. Je slaapkamer bijvoorbeeld.

Bron | self.com, istock (foto)

Lees ook

10 dingen die je nooit moet doen als je lenzen draagt

Hoe snel moet je mascara vervangen?

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden