null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je bloeddrukverlagers beter ’s avonds in kunt nemen

Gemiddeld heeft 31,4 procent van de Nederlanders van 30 tot en met 70 jaar een verhoogde bloeddruk (hypertensie). In veel gevallen is deze aandoening te verhelpen door een aanpassing in levensstijl, maar soms zijn er bloeddrukverlagende medicijnen nodig.

Uit Spaans onderzoek blijkt nu dat het tijdstip waaróp die medicatie wordt ingenomen, heel belangrijk kan zijn!

Risico op hart- en vaatziekten

Een hoge bloeddruk zorgt voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Hoe lager je bloeddruk, hoe beter. Daar kun je zelf iets aan doen door een gezonde levensstijl na te streven. Bijvoorbeeld door gezond te eten, niet te roken, voldoende te bewegen en matig te zijn met alcohol. Maar bij sommige mensen is dat niet voldoende. Zij krijgen dan via de huisarts bloeddrukverlagers voorgeschreven. Spaanse onderzoekers hebben nu ontdekt dat deze medicatie het beste ’s avonds voor het slapengaan kan worden ingenomen.

Grootschalig onderzoek

Wetenschappers van de Universiteit van Vigo deden een onderzoek onder 19.000 mensen met een hoge bloeddruk. De ene helft van de groep kreeg de opdracht om ’s ochtends medicijnen te slikken en de andere helft moest het ’s avonds doen. In de 6 jaar dat de proefpersonen werden gevolgd, kregen 3.246 mensen te maken met hart- en vaatziekten, waarvan er 310 overleden aan de gevolgen daarvan. Uit de analyse bleek dat de groep die hun bloeddrukverlagers in de avonduren slikte, 56 procent minder risico liep op het krijgen van een hartaanval, beroerte of andere hart- en vaataandoeningen. Opvallend was ook dat deze groep een betere nierfunctie en positievere cholesterolwaarden had.

Biologische klok

Volgens de wetenschappers is er meer onderzoek nodig om uit te zoeken wat dit verschil precies veroorzaakt. Hoofdonderzoeker Prof Ramón Hermida vermoedt dat het effect wordt bepaald door onze biologische klok. Deze zorgt ervoor dat er gedurende 24 uur verschillende processen in ons lichaam actief zijn. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat een verhoogde bloeddruk tijdens de slaap een verhoogd risico op cardiovasculaire problemen kan geven, net als het variëren van de hoogte van je bloeddruk gedurende 24 uur.

Overleg met een arts

Ook moet er nog worden onderzocht hoe laat ’s avonds het beste tijdstip is voor het innemen van de medicijnen. In het huidige onderzoek werden de medicijnen ingenomen op het moment waarop het de proefpersonen ’s avonds of ’s ochtends het beste uit kwam. Toch zijn deze eerste resultaten volgens Hermida al interessant. “Deze studie kan beïnvloeden hoe dokters medicatie tegen een te hoge bloeddruk voorschrijven." De professor raadt wel aan om de medicijninname niet zelfstandig te veranderen. “Raadpleeg eerst je arts voor je van routine verandert. Maar over het algemeen is medicatie innemen voor je onder de wol kruipt een simpele verandering die je gemakkelijk kunt toepassen.”

Lees ook

Dít is wat je moet weten over een hoge bloeddruk

Bron| The Guardian, European Heart Journal, Hartstichting, Volksgezondheidenzorg

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden