null Beeld

Waarom je blaas slapper kan worden door thuiswerken (en hoe je dat voorkomt)

Thuiswerken heeft zo z’n voordelen: je kunt een lekkere lunch voor jezelf maken en je joggingbroek de hele dag aanhouden, én je hebt een stuk minder reistijd. Maar je blaas blijkt een stuk minder blij te zijn met die werkdagen vanuit huis...

Huisarts Kandi Ejofor vertelt aan Metro UK dat steeds meer mensen last hebben van een ‘thuiswerkblaas’: een blaas die door het vele thuiswerken een stuk slapper geworden is. We leggen uit hoe dat komt.

Vaker plassen

"Vóór COVID-19 waren we op ons werk vaak drukker en ook na werktijd een stuk actiever", legt Ejofor uit. "Daardoor houd je eigenlijk automatisch je plas langer op voor je naar het toilet gaat. Nu we massaal thuiswerken én minder tijd buiten de deur doorbrengen met vrienden, zien we bij steeds meer mensen dat ze vaker plassen en hun blaas daarom slapper wordt."

Dat we vaker plassen, heeft verschillende redenen. Waar je op je werk soms een stukje moet lopen voor het toilet, zit ‘ie tijdens het thuiswerken vaak binnen een paar meter van je vandaan. Dat – gecombineerd met het feit dat het je eigen toilet is én hij altijd vrij is – zorgt ervoor dat we een stuk vaker gaan plassen sinds de lockdown.

Lees ook:

Bekkenfysiotherapeut waarschuwt: ga ook nú gewoon op de toiletbril zitten

Kleinere blaas

En dat we zo vaak plassen, betekent dat onze blaas daaraan begint te wennen. Ejofor legt uit: "Als je vaak plast, betekent dat dat je blaas went aan het vasthouden van minder en minder urine. Als een soort ballon gaat ‘ie dan wat verslappen en verschrompelen." Omdat je blaas door al dat thuiswerken wat slapper en kleiner is, wordt het orgaan gevoeliger en kun je last krijgen van een overactieve blaas. Je hersenen worden dan bij de kleinste beetjes urine al getriggerd om te gaan plassen.

Overactieve blaas

Nu is het in deze periode waarin je veel tijd thuis doorbrengt misschien niet zo vervelend om vaker te plassen. Maar als je over een tijdje níet meer thuiswerkt, kan het wel lastig zijn dat je blaas wat slapper is. Plus: een overactieve blaas kan steeds iets erger worden, waardoor je ook last kunt krijgen van ongewenst urineverlies. Gelukkig kun je de blaas wel weer trainen om beter te worden in het ophouden van je plas, tot een normaal niveau waarbij je ongeveer één keer in de drie uur naar het toilet gaat.

Blaas trainen

Je kunt je blaas dus trainen, maar hoe doe je dat? In eerste instantie raadt Ejofor aan om een dagboek bij te houden, zodat je weet hoe vaak je eigenlijk plast. Houd niet alleen bij hoe vaak je plast, maar ook hoeveel tijd er tussen twee toiletbezoeken zit. En als je moet plassen, dan kun je volgens de huisarts beter niet direct naar het toilet rennen. “Probeer het steeds vijftien minuten langer op te houden, tot je op de bedoelde drie uur tussen twee plastripjes zit.” Om te zorgen dat je het wat langer ophoudt, kun je volgens Ejofor bijvoorbeeld je benen kruisen, lunch maken of tóch die ene werktaak nog afmaken.

Blijven drinken

Wat je vooral níet moet doen, is minder gaan drinken. Zelfs als je het vervelend vindt dat je vaak moet plassen, blijft het belangrijk om zo’n 2 liter water per dag te consumeren. Te weinig drinken kan namelijk voor veel vervelendere klachten zorgen, zoals een blaasontsteking of nierstenen.

null Beeld

Meer lezen over de (gezondheid van je) blaas? Dat kan in Margriet 07, die nu in de winkel ligt. In een speciaal dossier over de blaas spreken we specialisten over hoe vaak plassen nu eigenlijk normaal is, wat je kunt doen aan urineverlies en nog veel meer. Haal 'm nu in de winkel of bestel Margriet online zónder verzendkosten via magazine.nl.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metro UK

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden