null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je bijwerkingen van medicijnen altijd zou moeten melden

Medicijnen zijn er om je beter te laten voelen, maar soms kunnen ze ook voor vervelende bijwerkingen zorgen. Het is belangrijk om bijwerkingen altijd te melden. Speciaal daarom is de week van de bijwerkingen in het leven geroepen.

Deze week staat dit jaar in het teken van polyfarmacie; het gebruik van meerdere medicijnen tegelijkertijd.

Vervelende wisselwerking

Wanneer je meerdere medicijnen tegelijkertijd gebruikt, kan dit ervoor zorgen dat de geneesmiddelen een wisselwerking op elkaar hebben. "Zo kan een medicijn bijvoorbeeld sterker of minder sterk gaan werken”, legt Ton de Boer, voorzitter van medicijnautoriteit CBG uit aan Nu.nl. Dit is bijvoorbeeld het geval bij plaspillen en ontstekingsremmers zoals ibuprofen en diclofenac. "Plaspillen zetten de nieren aan tot extra afvoer van vocht in het lichaam, terwijl ibuprofen en diclofenac de afvoer van vocht kunnen afremmen. Dit kan leiden tot extra bijwerkingen, zoals hartklachten."

Nieuwe bijwerkingen

Farmaceuten testen bij de ontwikkeling van medicijnen altijd op bijwerkingen. Deze staan vaak aangegeven in de bijsluiter. Maar omdat de testgroep meestal bestaat uit mensen die één ziekte hebben, is het niet altijd bekend wat er gebeurt wanneer de geneesmiddelen worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen. Om die reden is het belangrijk dat bijwerkingen altijd gemeld worden. Dit kan bijvoorbeeld op de website mijnbijwerking.nl. “Hoe meer patiënten en zorgverleners bijwerkingen melden, hoe meer inzicht we krijgen in de veiligheid van medicijnen", vertelt Agnes Kant, directeur van Bijwerkingencentrum Lareb. "Door de meldingen ontdekken wij regelmatig nieuwe wisselwerkingen. Daardoor weten we nu dat sommige medicijnen niet goed samengaan. En dat is vrij cruciaal."

Ook bekende bijwerkingen melden

Volgens Kant is het niet alleen belangrijk om nieuwe bijwerkingen te melden. Ook bijwerkingen die al bekend zijn, moeten volgens haar worden doorgegeven. "Van al bekende bijwerkingen willen we in kaart brengen hoe deze verlopen en hoe ernstig ze zijn", legt Kant uit. "Als je het idee hebt: dit zouden andere patiënten ook moeten weten, meld het dan." Daarnaast is het belangrijk om de bijwerkingen altijd te bespreken met je huisarts of apotheker. “Bij een wisselwerking kan de arts mogelijk de dosis aanpassen of een ander geneesmiddel voorschrijven dat geen wisselwerking met je andere medicijnen heeft", benadrukt De Boer.

Voorkomen is beter dan genezen

Alleen al afgelopen jaar werd er op mijnbijwerkingen.nl 34.000 keer melding gemaakt. "Op basis van informatie over bijvoorbeeld een nieuwe bijwerking, een wisselwerking tussen medicijnen of een opvallende toename in het aantal meldingen ondernemen we zo nodig actie, ook op Europees niveau”, vertelt De Boer. Door die acties worden bijsluiters verbeterd en worden zorgverleners gewaarschuwd. "Gemiddeld gaat er zo'n twintig keer per jaar een waarschuwing naar zorgverleners met risico-informatie over een medicijn. Dit helpt hen om het juiste medicijn aan de juiste patiënt voor te schrijven en daarmee bijwerkingen zo veel mogelijk te voorkomen."

Lees ook

Waarom ouderen ‘vergiftigd’ kunnen worden door medicijnen

Bron| Nu.nl

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden