null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je bíjna altijd aankomt als je een nieuwe relatie hebt

Je wint meer dan een vriend en metgezel als je een nieuwe relatie aangaat. Je krijgt er namelijk bíjna altijd ook wat extra kilo’s bij. Echt waar: je bent echt niet de enige die wat in gewicht aankomt als je in een nieuwe relatie zit. Diëtiste Desiré van der Kruk vertelt hoe dat komt.

Deskundigen zijn van mening dat dit fenomeen niet aan één specifieke reden kan worden toegeschreven, maar eerder aan een opeenstapeling van gedragingen en denkbeelden. Simpel gezegd: je zal eerder geneigd zijn om ietwat ongezonde keuzes te maken als je samen bent met degene van wie je houdt.

Samenwonen is slecht voor de lijn

Meer dan drie op de vier Amerikanen krijgen er wat extra 'liefdesgewicht' bij als ze eenmaal een relatie hebben. Dat blijkt uit een peiling uit 2018, die werd uitgevoerd door het marktonderzoeksbureau OnePoll namens gewichtsbeheersingsbedrijf Jenny Craig. De peiling zette vraagtekens bij het gedrag en de trends in gewichtstoename van tweeduizend mensen in relaties. De gemiddelde deelnemer aan de enquête was zestien kilo aangekomen sinds het begin van zijn huidige relatie, waarvan zeven kilo in het eerste jaar. Je bent dus duidelijk niet de enige die wat kilo's aankomt aan het begin van een nieuwe relatie.

Mannen spannen trouwens de kroon als het gaat om gewichtstoename in relaties: zo werd 69 procent van de mannen zwaarder in vergelijking met slechts 45 procent van de vrouwen. Mannen kwamen ook meer aan in het eerste jaar van het huwelijk, met een gemiddelde van tien kilo vergeleken met zes kilo voor vrouwen.

Redenen dat je aankomt in een nieuwe relatie

De nummer één reden waarom mensen zeiden dat ze in een relatie aankwamen, is een toename van uit eten gaan. Zo noemde ruim veertig procent van de respondenten dit de boosdoener voor hun gewichtstoename. Minder lichaamsbeweging was voor 34 procent van de mensen de tweede reden. De meeste getrouwde mensen noemden het starten van een gezin als de reden dat ze aankwamen, waarbij dertig procent zei dat hun gebrek aan tijd leidde tot het eten van afhaalmaaltijden, wat leidde tot gewichtstoename. Comfortabel worden in een relatie en de motivatie verliezen om een ​​fit lichaam te behouden, waren ook redenen waarom mensen zeiden dat ze aankwamen. Ook uit andere onderzoeken blijkt dat samenwonen het risico op obesitas, zowel bij mannen als bij vrouwen verhoogt.

Dat je aankomt in een nieuwe relatie, is trouwens niet alleen slecht nieuws. Die extra kilo's zijn namelijk ook een teken dat er een grote kans is dat het met je relatie wel goed zit. Zo is uit een studie onder 169 jonge pasgetrouwden gebleken dat koppels die gelukkig zijn met hun huwelijk de neiging hebben om aan te komen. Daarentegen, paren die niet zo tevreden waren met hun relatie komen minder aan in gewicht.

Voorbeeld doet volgen

Van relatiepartners is aangetoond dat ze in de loop van de tijd zowel positieve als negatieve gezondheidsgewoonten uitwisselen. Dit zien we terug in meerdere gezondheidsgerelateerde factoren, waaronder alcoholgebruik, roken, lichaamsbeweging en voedingskeuzes. Je hebt bijvoorbeeld meer kans op een positieve verandering in gezondheidsgedrag als je partner dat ook doet. Met andere woorden: gewichtstoename in een relatie is geen uitgemaakte zaak en betekent dat niet dat je voorbestemd bent om de extra kilo’s voor altijd aan te houden. Maar liefst 55 procent van de respondenten in het eerste onderzoek gaf aan dat ze het afgelopen jaar waren afgevallen, waarbij de gemiddelde persoon 16 kilo was kwijt geraakt.

Gezonde gewoonten delen

Door eerder in je relatie gezonde gewoonten aan te gaan, kunnen koppels gewichtsproblemen mogelijk voorkomen en tegelijkertijd een sterke basis leggen voor optimale gezondheid en welzijn. Probeer om te beginnen zo vaak mogelijk thuis te koken, wat ongeveer 250 kilocalorieën kan besparen in vergelijking met een maaltijd in een restaurant of een takeaway. Je kunt je partner ook als trainingsmaatje gebruiken. Onderzoek toont aan dat wanneer je met een andere persoon traint, je work-out intenser en productiever is. En het is natuurlijk nog gezelliger ook!

Als het erop aankomt, draait het allemaal om positieve keuzes. Natuurlijk is het handhaven van een gezond gewicht van belang voor je algehele gezondheid en is dit goed om in de gaten te houden. Maar mijn persoonlijke mening? Zolang je prioriteit geeft aan je fysieke conditie en je gelukkig bent - vooral binnen de grenzen van je relatie - doen een paar extra onsjes op de weegschaal er niet toe.

Meer lezen van Desiré?

null Beeld

Desiré van der Kruk (25) heeft na het behalen van haar bachelor voeding en diëtetiek online diëtistenpraktijk jouwfoodplan.nl opgericht, waar je terecht kunt voor e-consulten en voedingsschema’s op maat. Daarnaast schrijft ze graag artikelen over voeding en gezondheid. Volg haar op Instagram of Facebook voor meer info, tips & tricks.

Tekst | Desiré van der Kruk

Beeld | Getty Images

Foto | Privébeeld Desiré van der Kruk

Desiré van der KrukGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden